Schizofreni i media

Schizofreni: Det er ikke mye sannhet i det media viser frem.

Av Ylva

Første gang jeg hørte diagnosen lo jeg det bort. «Når skal du begynne å ta deg selv på alvor?» sa psykiateren. Jeg tok det ikke litt på alvor en gang. Jeg så på det som tøv. Noe så absurd. Schizofreni er bare noe jeg har hørt om i media. «Schizofren mann 22 har knivstukket kvinne 22.», «Boka var helt schizofren», «Hun har flere personligheter, hun er schizofren.». Så når noen kalte meg psykotisk lo jeg, for jeg visste jo godt at jeg hverken hadde flere personligheter eller kunne skadet noen.

Andre gang jeg hørte diagnosen ble jeg sint. Jeg visste ikke om jeg skulle sette meg under bordet foran meg, eller om jeg skulle kaste det i veggen. For jeg, jeg var faen ikke gal. Hvordan kunne dette menneske som jeg stolte på stemple meg på den måten? 

Men så gikk jeg hjem i mitt stille sinn og googlet «paranoid schizofreni». Det første som kom opp var en artikkel om ABB. Er jeg virkelig like grusom som han? Jeg trodde at psykiateren mente jeg var like ille som han. Jeg fortjener ikke mennesker som er glad i meg. Jeg ringte politiet og prøvde å forklare situasjonen. Jeg ville sone straffen min på ekte. «Jeg er som Anders Behring Breivik, jeg er schizofren, jeg hører ikke til på psykiatrisk, jeg må i fengsel». Jeg gikk i mange måneder og trodde jeg burde vært i fengsel.

Jeg skulle ønske noen hadde forklart meg hva diagnosen innebar, hvorfor akkurat jeg hadde fått den og at det ikke gjorde meg til han. Jeg har vært innlagt på psykiatrisk med personer med samme diagnose som meg. De er noen av de snilleste, mest forståelsesfulle menneskene jeg har møtt. Noen er kanskje litt rare, men det er jo folk uten diagnosen også. De fleste er så normale at jeg ikke skjønner hvem som er lege og hvem som er pasient. Aller mest skulle jeg ønske media kunne vise at denne sykdommen, som rammer så mange, faktisk ikke gjør en farlig - at det er vanlige mennesker, men som lider dypt. Mennesker som ikke klarer å samle tankene sine og som misforstår verden fordi sansene deres spiller dem et puss.

Nå når jeg hører diagnosen vet jeg at den var i min fortid. Jeg vet også at jeg er en av de som har blitt frisk. Jeg var aldri schizofren, men jeg hadde schizofreni. Det er en stor forskjell og man kan bli frisk.

Jeg oppfordrer psykiatere og psykologer til å spre mer kunnskap om schizofreni. Det er ikke mye sannhet i det media viser frem. 

Siste blogginnlegg

10. januar 2019

10. januar 2019

04. januar 2019

03. januar 2019

03. januar 2019

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.