Min kjære morfar!

Foto: Karl Magnus Stenersen

Aina Stenersen: Våre eldre har jobbet og stått på hele livet. Da er det ikke noe rart at man kan føle at man står ovenfor en ny livssituasjon, når alderen begynner å ta deg igjen.

Av Aina Stenersen

Min morfar døde nå nylig på selve valgdagen. Han nærmet seg 85 år, og i sommer så la han nytt gulv på terrassen, han oppfylte mormor sitt ønske om en vakker dam i hagen, og han jobbet helt til det siste på Clas Ohlson. Han var en eksepsjonell morfar på alle måter.

Morfar snakket med alle, fra unge til pensjonister. Han var super sosial, blid og energisk.

Den siste samtalen jeg hadde med han, på min bursdag, fortalte jeg hvor stolt jeg var av han. Han var litt lei seg fordi han ikke kunne kjøre bilen sin lenger. Bilen var litt av identiteten hans, han pleide blant annet å kjøre ned på senteret og tok seg en kopp kaffe med venner. Før han kom smilende tilbake med dagens aviser til oss andre. Det var viktig for meg å si at vi alle ville bli som han når vi ble gamle. Og at han tross alt hadde hatt lappen veldig lenge, og var en flink morfar uansett, som vi så opp til og var veldig glad i. Morfar ble kjempeglad, og rørt.

Fremtiden tynger når man blir eldre, tanker som hvordan man skal ta vare på sine nærmeste, hvordan fremtiden ser ut på gamlehjem, kanskje redsel om sykdommer eller ensomhet. Mange opplever kanskje også at det er mange begravelser, og flere «tunge» stunder. Vi som pårørende, venner, familie, bør være flinke til å høre på og snakke åpent med våre eldre om deres indre tanker.  Det gir en veldig glede, lærdom og trøst begge veier.

På kransen til morfar skrev jeg på vegne av alle barnebarna hans; « Til vår kjære morfar, vår helt. Vi vil aldri glemme deg». Det er ord som man burde si til våre eldre. Det er så viktig å ta seg tid til et ekstra besøk, en telefonsamtale, bli besøksvenn på sykehjem, en ekstra SMS, MMS (mine besteforeldre var/er racere på teknologi), eller f. eks et kort når man er ute å reiser. Ensomhet og tristhet er til for å bekjempes med omtanke. Våre eldre er våre helter.

PS: Tusen takk til «gjengen» på Clas Ohlson for en nydelig krans, og omtanke for morfar!

Aina Stenersen  er varamedlem på Stortinget for FrP. Tidligere formann i Oslo FpU, politisk rådgiver og deltager i flere TV-programmer.

Siste blogginnlegg

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.