Hopp til hovedinnholdet

Folkehelse

Godt folkehelsearbeid kan forebygge psykiske helseproblemer. I likhet med andre typer helseproblemer vil systematisk satsing på god folkehelse bidra til å redusere psykiske helseproblemer. Det handler om å legge til rette for positive impulser og gjøremål i hverdagslivet. Konsekvensene av psykiske helseproblemer gjennom økt arbeidsuførhet og økt dødelighet, tilsier at dette bør gjøres til et viktig område innenfor satsingen. 

Det å etablere trygge nærmiljøer, godt psykososialt miljø på skoler og arbeidsplasser, et fleksibelt arbeidsliv, er viktig i forebygging av psykiske helseproblemer. Det å skape et rausere samfunn og en økt forståelse for at vi alle er ulike, men har ressurser som må verdsettes og utnyttes, er viktig.

Opplæring i livsmestring og behov for bedre organisering av tiltak for unge og psykisk helse var blant forslagene under et seminar om ung ensomhet denne uka.

Betydningen av psykisk helse og brukermedvirkning ble i liten grad tatt opp på konferanse om tiltaket Frisklivssentralen.  

Tilhørlighet og felleskap gjør godt for vår psykiske helse. I Sykkylven har en gammel konfeksjonsfabrikk gjenoppstått som et allaktivitetshus som er åpent for alle. 

Mental Helses regionsekretær i Troms og Finnmark har kontorfellesskap med syv andre organisasjoner.  Sammen med dem har hun også skapt et fellesskap på det lokale treningssenteret til Actic-kjeden ved å benytte seg av den nye medlemsfordelen. Her forteller Lisa M. Haug om det gode og blide fellesskapet i Alta.

Professor i folkehelse, John E. Berg skriver i sin kronikk i Dagens Medisin at den nye fokehelseloven kan være en felle for det psykiske helsearbeidet. Mental Helse er enig, men vil si at det kan også snus til en positiv mulighet.

Omfanget av psykiske plager holder seg på et stabilt nivå, og er fortsatt et betydelig folkehelseproblem i Norge. Tallene kommer fram i rapporten «Psykisk helse i Norge. Tilstandsrapport med internasjonale sammenligninger», som Folkehelseinstituttet har utført på oppdrag fra Helsedirektoratet.

-Vi er glade for mange av anbefalingene i den nye rapporten til Folkehelseinstituttet, særlig de primærforebyggende tiltakene. Disse er helt i tråd med Mental Helses sosialpolitiske handlingsprogram for de neste årene, sier Anne Grethe Klunderud, landsleder i Mental Helse.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.