Hopp til hovedinnholdet

Åpenhet

Mental Helse tror på betydningen av åpenhet, og er opptatt av at psykiske helseproblemer ikke skal forties eller gjemmes bort. 

Åpenhet får følger

Dessverre er det fortsatt slik at åpenhet om psykiske helseproblemer kan få følger for blant annet arbeid, forsikring, utdanning, gyldighet av førerkort og mulighet for visum. Informasjon og opplysning skaper holdningsendringer og er derfor en viktig del av vårt arbeid på alle nivå i organisasjonen, både internt og eksternt.

Til tross for mer åpenhet er psykisk lidelse fremdeles forbundet med en skamfølelse for mange. Negative holdninger rundt psykiske helseproblemer kan i seg selv være sykdomsfremmende og sykdoms­bevarende. Psykiske helseproblemer må derfor avmystifiseres og likestilles med somatisk sykdom.

I Norge plasseres enslige asylsøkere mellom 15 og 18 år i mottak. Mange langtidsboende utvikler psykiske problemer. Bekymringsfullt, mener Mental Helse.

Bare en av fem som tok sitt liv i fjor oppsøkte psykisk helsevern for å få hjelp.

Generalsekretær i Mental Helse berømmer Adrian Pracon for sin åpenhet rundt depresjon og selvmordstanker.

– Det betyr mye at mennesker med et kjent ansikt forteller om livets belastninger og står frem med dem, sier generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse. Denne uka sto KrF-politiker Dagrun Eriksen fram og fortalte om hvordan hun kom seg ut av en depresjon. 

Vi må ikke sette likhetstegn mellom alvorlig psykiske lidelser og farlighet. Det sier generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse. 

I morgen (tirsdag) er det premiere på programserien Det blir bedre på TV3, der Anbjørg Sætre Håtun intervjuer åtte norske kjendiser om deres livskriser og om hvordan de mestret dem.

Åpenhetsprisen deles ut hvert år av Mental Helse til en person eller gruppe eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for å skape åpenhet om psykisk helse. Nå skal kandidatene plukkes.              

Psykologspesialist Per Isdal, leder for behandlingssenteret Alternativ til vold i Stavanger ble i går tildelt Den Store Psykologprisen, en helt ny pris for psykologer i Norge. Isdal fikk prisen for sitt arbeid med å spre kunnskap om å bidra til bevisstgjøring av familievold som samfunnsproblem.

Aftenposten skriver i dag om stortingsrepresentanten Karin Yrvin (Ap) som står frem og forteller at hun har diagnosen biploar lidelse. Anne Grethe Klunderud, landsleder i Mental Helse sier til avisen at ”dette synliggjør at det ikke finnes noen sammenhang mellom menneskelige ressurser og psykiske lidelser”.

-Likeverd, åpenhet og respekt er Mental Helses verdier, og mitt inntrykk er at de holdes høyt. Disse skal vi leve etter og dette skal vi bli målt på, sa Bjørn Lydersen, som hadde sin første dag på jobben som generalsekretær for Mental Helse mandag.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.