Vanlig å miste jobben før jul

Leder Grace Beathe Mathisen i Arbeidslivstelefonen.

Nedleggelser, nedbemanninger og permitteringer har preget nyhetsbildet i høst, og Arbeidslivstelefonen har fått henvendelser fra bekymrede arbeidstakere. – Det er vanlig å miste jobben på denne tida av året, sier daglig leder Grace Beathe Mathisen.

Det er på denne tiden av året at bedriftene ser på hva de har av penger, og om de må spare.

- På slutten av året ser mange bedrifter at de må ha bedre lønnsomhet, og da er det de ansatte man sparer på, forteller Grace Beathe Mathisen.

I år har Arbeidslivstelefonen mottatt i underkant av 1.250 henvendelser. Det var kraftig pågang av innringere på begynnelsen i året, men en roligere periode begynte i april. I høst har henvendelsene tatt seg opp igjen. De som ringer tjenesten har ofte spørsmål om hvem som må gå først og om ledelsen vil bruke innskrenkningene til å kvitte seg med noen som har mye fravær, eller som av annen grunn anses som lite produktive.

-  Vi merker en fortvilelse hos dem som ringer og forteller at de skal gå inn i julehøytida som arbeidsløse, sier Mathisen, som har gode råd til ledere som må si opp ansatte:

- Det er viktig at dette gjøres på en ryddig måte slik at de ansatte føler seg ivaretatt gjennom prosessen. Når dine medarbeidere vet at dette kommer kan de starte tidligere med å være aktive i jobbsøking eller omskolering. Det er ikke noen god følelse folk står igjen med hvis det har vært en uryddig prosess og man plutselig får oppsigelsen i handa.

Fagtjenesten mottar spørsmål relatert til alle områder av arbeidslivet både fra ledere og ansatte.

- Vi gir råd og veiledning, og fungerer som en støtte og samtalepartner under prosessen. Vi hjelper til med å se muligheter når du er langt nede og fortvilet. Det er mange som ringer oss flere ganger, spesielt dem som ikke har et stort nettverk å støtte seg til, sier Grace Beathe Mathisen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.