Tyr for lett til reseptblokka

ILLUSTRASJONSFOTO: Colorbox.

Bruk av antidepressiver øker. En falitterklæring fra legene, mener Mental Helse.

I en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening argumenterer overlege Arne E. Vaaler og kollega Ole Bernt Farmer for at antidepressiver blir gitt til mange som ikke har behov for dem. De mener legemidlene har effekt for en mindre gruppe enn tidligere antatt.
- Det er åpenbart at noen pasienter har god nytte av det. Men vi mener det er mange som ikke burde ha disse preparatene, som får dem. De blir sykere av dem, og de skal ikke ha dem, sier Vaaler til NTB.

Mangler helhetlig tilnærming

Over 300 000 personer brukte antidepressiver i 2011, og antall pasienter har økt med nesten 24 000 i løpet av sju år, melder NTB. Generalsekretær i Mental Helse, Bjørn Lydersen, er kritisk til utviklingen.
- Mental Helse er svært bekymret for den økte bruken av antidepressiva. Selv om mange har nytte av slik behandling i en viss periode er det samtidig svært mange som ikke har det, sier Lydersen.

Han mener utviklingen er et utrrykk for manglende helhetstenkning rundt psykisk helse.
- Jeg ser denne kraftige økningen som en fallitterklæring fra legene om å kunne tilby en helhetlig tilnærming til behandling av psykiske helseproblemer, sier han.

Må trappes ned over tid

I Tidsskrift for Den norske legeforening kritiserer Vaaler og Farmer leger for å være for dårlige til å opplyse om bivirkningene av legemidlene.

Uheldige bivirkninger er en viktig grunn til at bruk bør begrenses og overvåkes nøye, sier Bjørn Lydersen. Han understreker at du likevel skal være forsiktig med å slutte å ta legemidler.
- Det er viktig å være klar over at dersom pasienter ønsker å slutte med slike medisiner må det trappes ned over noe tid for å unngå andre farlige konsekvenser, sier han.

Blir sykere

Overlege Arne E. Vaaler sier til NTB at mange burde blitt gitt andre behandlingstilbud i stedet. Han mener leger for kjapt tyr til reseptblokka. Mental Helse er samstemt med overlegen.
- Mange fastleger gir uttrykk for liten kunnskap om psykisk helse. Da er det lett å ty til reseptblokka i møte med mennesker som plages med depresjon selv om det ofte kan være helt andre tilnærminger som vil hjelpe best, sier Bjørn Lydersen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.