Statssekretæren besøkte landsmøtet

Statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg besøkte landsmøtet til Mental Helse fredag. Der møtte hun blant annet fylkesleder i Mental Helse Troms, Alex Norbakken. (Foto: Tonje Rock Løwer)

- Dere har en kraftig stemme som blir hørt i samfunnsdebatten, sa statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg da hun besøkte Mental Helses landsmøte i Tromsø fredag.

Statssekretæren la stor vekt på brukermedvirkning i sitt innlegg til landsmøtet.

- Jeg vet at dere i Mental Helse vet hvordan man skal bruke kanalene. Det er dere som kan fortelle hvordan det er å ha en psykisk lidelse. Ingen vet så godt som dere hva man trenger for å mestre hverdagen og leve et godt liv, sa Nøklebye Heiberg.

Statssekretæren er professor i psykiatri og har stort engasjement for psykisk helse-feltet. Hun fant plass i et travelt program til å besøke Mental Helses landsmøte.

- Jeg er veldig, veldig glad for å være her, sa hun fra talerstolen.

Hun fortalte at hun så frem til et godt samarbeid med organisasjonen.

- Jeg har fått i oppdrag først og fremst å være opptatt av folkehelse og derunder også psykisk helse og rus. Så det blir altså oss fremover, sa hun til en begeistret landsmøtesal.

Viktig perspektiv

Brukerperspektivet er sentralt for Mental Helse. Det er det også for den nye regjeringen, skal vi tro Nøklebye Heiberg.

- Vi er avhengig av et nært forhold til brukeren for å nå målene. Vi trenger å snakke sammen og vi trenger og møtes. Helseminister Bent Høie pleier å si at vi alltid skal prøve å ta utgangspunkt i brukerne. Men det betyr ikke at brukerne skal bestemme alt, sa statssekretæren.

Hun fortalte at brukerperspektivet er viktig for den nye regjeringen, og at Høie håper å kunne invitere til en dialogkonferanse med brukerorganisasjonene allerede før jul.

Medikamentfri behandling

Hun påpekte at det skjer mye spennende på feltet for tiden.

- Vi har fått erfaringskonsulenter inn i tjenesten, og det er bra. Tidligere i høst ble ideen om en brukerrepresentant i Psykologforeningens styre lansert. Og denne uken starter arbeidet med den første recovery-skolen i Norge, som er en samarbeid mellom Erfaringskompetanse og Høgskolen i Buskerud, sa Nøklebye Heiberg.

Den siste tiden har det vært mye debatt om medisinering i psykiatrien. Statssekretæren er svært opptatt av dette.

- Noe av det jeg synes er aller mest spennende, er forsøkene på å greie seg uten medikamenter. Det er ingen tvil om at det har vært betydelig overforbruk av tunge medikamenter i psykiatrien, sa Nøklebye Heiberg.

Rammer alle

Statssekretæren la vekt på at psykiske helseplager utgjør et betydelig samfunnsproblem.

- Psykiske helseutfordringer er veldig vanlig. Det rammer alle aldere og alle deler av befolkningen. Spesielt gjelder dette plager som angst, depresjon, søvnproblemer og vansker med å mestre hverdagen, sa Nøklebye Heiberg.

Hun sa videre at det er overkommelig å gjøre noe med disse helseplagene dersom man kommer tidlig på banen.

- De mest utbredte plagene er de som er enklest og billigst å behandle. Depresjon er et eksempel på det. Denne regjeringen satser veldig sterkt på psykisk helse og rus. Det er de klare vinnerne i budsjettet, sa statssekretæren.

Hun benyttet også sjansen til å minne om at den blå regjeringen gjeninførte støtten til Psykisk helse i skolen, og dermed reddet Mental Helses Venn1.

- Forebygging kan ikke starte tidlig nok, sa hun.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.