Sats på psykisk helse

Landsleder Anne Grethe Klunderud og politisk rådgiver Tonje Løwer Gurholt i Mental Helse.

Nå som valgkampen er i gang vil Mental Helse minne politikere land og strand rundt om at psykisk helse er avgjørende for alle satsingsområder.

12. september er det valg på kommunestyre og fylkesting. Mental Helse mener politikerne bør gå til valg på bedre psykisk helsearbeid lokalt.

- Tilbudet om og kvaliteten på psykiske helsetjenester bør ikke være avhengig av hvilken kommune du bor i. Det må sikres gode helsetjenester for alle og satsing på psykisk helse bør være en naturlig del av kommunenes helseplaner. Selv om alle partier sier at psykisk helse er en prioritet, ser det ikke alltid slik ut i praktisk politikk og økonomiske bevilgninger, sier politisk rådgiver Tonje Løwer Gurholt i Mental Helse.

Blir ikke hørt

Tilbudet på Karmøy er et godt eksempel på det. Nylig besøkte landsleder Anne Grethe Klunderud lokallaget der. De mister nå så mye i bevilgninger at dagtilbudet kan falle bort.

- Laget der oppe leier et hus til 30.000 kroner i året, altså under 100 kroner dagen for å gi mennesker livsskvalitet. Nå mister brukerne sin møteplass og blir med det kneblet, sier hun.

Midler som altså skulle brukes til å styrke brukerstemmer, faller nå bort. Klunderud er sterkt bekymret for folks demokratiske mulighet til å påvirke. Hun minner om at slike sentre er viktige for at folk skal ha mulighet til å samle seg, organisere seg og vokse sammen.   

- Det er brukerne som kan si noe om hva som er et godt tilbud. De kan vise hverandre veien og gi håp om at en diagnose ikke er en prognose. Det kan ikke noe hjelpeapparat gjøre, påpeker Anne Grethe Klunderud.

Vil lønne seg

Enkeltmenneskers evne til å bidra for seg selv og samfunnet må være førsteprioritet, og da er psykisk helse nøkkelen.

-  Mennesker som opplever seg verdsatt og respektert, er også mer produktive. Partier bør gripe denne sjansen til suksess på vegne av enkeltmennesker, samfunnsøkonomi og partiets oppslutning, sier Tonje Løwer Gurholt, og tipser kommunepolitikerne om at de bør gripe muligheten for satsing på gode tiltak i forbindelse med samhandlingsreformen og ny kommunal helse- og omsorgslov. 

 Les kronikk om satsing på enkeltmennesket, av politisk rådgiver Tonje Løwer Gurholt.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.