Rett til å sørge uten diagnose

Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse mener NAV må sette medmenneskelighet foran regler.

Diagnosejuks må til for at leger kan gi pårørende og berørte sykemelding for å kunne bearbeide sorg etter 22. juli. Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse mener NAV nå må sette medmenneskelighet foran regler.

Mange vil måtte jobbe med sorgreaksjoner etter terrorhandlingene, og i dagens Aftenposten sier allmennlege Morten Laudal at mange leger nå vil jukse med diagnoser fordi sorg ikke gir juridisk krav på sykemelding. Kun sykdom og symptomer som følge av sorg gir leger rett til å sykemelde. Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse sier at oppfølgingsarbeidet etter 22. juli så langt har vist at hensynet til å yte god støtte har gått foran regelrytteri og skillet mellom etater.

- Nå må ikke disse gode intensjonene forykkes ved at NAV skal ri på sin høye hest. Det er viktig at folk ikke blir påført en psykiatrisk diagnose som vil henge ved dem. Sorg er ingen sykdom i seg selv, det er snarere en normal reaksjon på en unormal belastning. I dette tilfellet, en ekstrem belastning, sier han.

Mental Helse mener at leger må ha en mulighet til å kunne sykemelde når det er behov for sorgbearbeidelse. Det er individuellt hva folk trenger av rom til denne prosessen.

- Det er avgjørende at hver enkelt blir sett for å ha mulighet til bearbeide sin sorg. For noen vil det innebære en kort periode hvor de ikke føler at de er i stand til å ivareta jobben. Det må det gis rom for uten at folk skal bli sykeliggjort med en psykiatrisk diagnose, sier Lydersen.

Generalsekretæren påpeker likevel at for veldig mange vil det å være i jobb også være et riktig redskap i sorgbearbeidelsen.

- Det kan være med på å gjenopprette en normal tilværelse, men en kortere sykemelding kan også være god investering for å kunne komme bedre tilbake og på sikt fungere bedre i jobben, forklarer Bjørn Lydersen.

Les saken i Aftenposten her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.