Redde for andres frykt

Mange pasienter som har psykiske diagnoser holder seg unna andre mennesker, fordi de er redde for å møte andres frykt og stigmatisering. Illustrasjonsfoto.

Mange mennesker med en psykisk diagnose er redde for å gå ut, fordi de blir møtt med frykt og stigmatisering.

Det fortalte Mental Helses generalsekretær i et TV 2-intervju i går. Se reportasjen eller les artikkelen på TV2.no her.

– De er redde for å gå ut. Redde for hva folk som kjenner dem og folk som kjenner diagnosen skal tenke om dem. Det er nemlig ingen sammenheng mellom det å ha en psykisk diagnose og farlighet, sier Bjørn Lydersen.

I følge Olsen-utvalgets rapport som kom i fjor, er det er ingen grunn til å tro at mennesker med psykiske lidelser utgjør noen risiko for andre.

TV 2s intervju med generalsekretæren ble gjort i forbindelse med en nettsak som ble lagt ut på http://www.mentalhelse.no/ i forrige uke. Der kom det fram at Hjelpetelefonen opplevde en pågang av innringere etter at diagnosen til den terrorsiktede etter 22. juli, ble kjent. Mange av innringerne hadde den samme diagnosen. I videoreportasjen forteller Bjørn Lydersen at disse frykter å bli sammenlignet med terroristen.

– Vi fikk mange henvendelser fra folk som har lignende diagnose og som var livredde for å bli satt i samme bås som ham. Det er en svært alvorlig diagnose som medfører mye stigmatisering i samfunnet vårt, og dette er mennesker som er like forferdet over handlingene som er begått som alle andre, sier han.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.