Reaksjoner på hendelsene

Generalsekretær Bjørn Lydersen er blant annet blitt intervjuet av Aftenposten i kjølvannet av terrortragedien 22. juli i år.

Mental Helse opplever stor pågang fra mediene etter terrortragedien 22. juli. Journalistene vil vite om veien videre og de følelsene vi kjenner på nå.

I forrige uke fortalte generalsekretær Bjørn Lydersen TV 2 Nyhetskanalens seere om dobling i antall henvendelser på Hjelpetelefonen, og søndag ble han på nytt invitert til TV-studio. Da snakket han blant annet om nødvendigheten av å ha en minnedag etter den nasjonale tragedien:

- Det vil være viktig å markere 22. juli hvert år med en nasjonal minnedag, fordi det er en dag som plasserer seg i nasjonens historie. Vi trenger en dag som skal minne oss på hvilke verdier vi står for i vårt samfunn. Dette har vist oss hvor sårbare vi her, og det har vist hvordan vi kan stå sammen. De som før følte seg utenfor kan nå få en følelse av og en bevisstgjøring på at vi alle hører til et sted, sier Lydersen i intervjuet.

Noen vil slite mer

Mediene er også interessert i å høre hva slags følelser de fleste av oss sitter igjen med etter 22. juli. Lydersen mener hendelsen vil være med oss lenge.

-  Mange føler nok at dette vil være et øyeblikk som aldri tar slutt. Likevel skal vi tilbake til normaliteten. Da åpenbarer det seg forskjeller på de som kommer tilbake igjen til en vanlig hverdag og de som ikke klarer det. Det vil bli en tomhet når hendelsen ikke lenger er på dagsorden og fokus på hjelp ikke har et så stort trykk, forteller Bjørn Lydersen.

Ingen fasit på følelser

Lørdag hadde også Aftenposten en lengre sak om følelsesmessige ettervirkninger av tragedien, og tips om hvordan man kan takle situasjonen. Avisa var spesielt opptatt av om noen får dårlig samvittighet for at de ikke er triste nok. Hjelpetelefonen har registrert flere slike tilfeller.

- Noen har et mentalt filter som gjør det vanskelig å hente frem tristhetsfølelsen. Andre går på ulike medisiner som kan ha samme effekt. Når en ser at hele nasjonen sørger, er det naturlig å føle det slik. Det er også vanlig at noen får dårlig samvittighet av å være glad. Det er viktig å huske at det ikke finnes noen fasit, forklarer Bjørn Lydersen.

Les hele saken i  Aftenposten.

Hør intervju med generalsekretær Bjørn Lydersen i NRK Vestfold 4.august (1t15 min ut i sendingen)

Les saken om økt pågang på Hjelpetelefonen. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.