Psykisk helse på sidelinjen

Mennesker er både celler og psyke. Derfor bør samhandlingsreformen handle like mye om psykiske helsetilbud, som somatiske. Illustrasjonsbilde.

Mental Helse er bekymret fordi samhandlingsreformen i så stor grad handler mer om somatiske helsetilbud enn psykiske.

Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse.

Samhandlingsreformen er nå trådt i kraft. Reformen handler om samarbeid mellom ulike ledd i helsetjenesten, mellom kommuner, og mellom kommuner og helseforetak. Men selv om mennesker er like mye psyke som celler, er det en skjevhet i satsingen på samhandling:

- Kommunene må ikke betale for innleggelser i psykisk helsevern, og de må heller ikke betale for utskrivningsklare pasienter fra psykisk helsevern. Derimot må kommunene betale for innleggelser innen somatikk, og de må betale hvis ikke de tar i mot utskrivningsklare somatiske pasienter fra dag én, påpeker generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse.

Han fortsetter:

- I en trang kommuneøkonomi er det ikke vanskelig å tenke seg at kommunepolitikerne prioriterer å bygge opp gode tilbud for somatiske pasienter, slik at de slipper utgiftene med å ha denne pasientgruppen i spesialisthelsetjenesten. For hver budsjettdebatt i kommuner og helseforetak, settes psykiske helsetjenester på prøve. Vi ser at tjenester som ble bygget opp gjennom opptrappingsplanen, bygges ned.

Liten mulighet til å påvirke politikerne

Mental Helse mener det er synd at lokalpolitikere får så lite oppmuntring til å bygge opp gode psykiske helsetjenester lokalt.

- Da hadde vi virkelig hatt mer forbrukermakt over et helsetilbud som betyr mye for mange, sier Lydersen.

Kommunenes frihet til å definere innhold og omfang i tilbudet innen psykiske helsetjenester og forebygging, kan føre til store forskjeller i kvalitet og omfang.

- Tilbud innen psykisk helse vil være helt avhengig av hvilken kommune du bor i. Det at tilfeldighetene rår er ikke bra for den som trenger hjelp, fastslår Bjørn Lydersen.

Åpne vedlegget for å lese Mental Helses kronikk om samhandlingsreformen.

.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.