Problemer blir unødvendig store

Generalsekretær Adrian Tollefsen i MHU og prosjektleder Rune Helland i Venn1.

Helsesøstre og fastleger må bli bedre på å behandle psykiske problemer hos unge før de blir uføre voksne. Og ungdom må få vite at tanker og følelser de sliter med, ofte er ganske normale.

I dag er det 15 til 20 prosent barn og unge i Norge, som sliter psykisk. Og antall unge som blir uføre på grunn av psykiske helseproblemer, stiger.

-       Fastleger og skolehelsetjeneste har ikke god nok kunnskap om unge og psykisk helse. Vi ser at noen helsesøstre ikke har nok opplæring i håndtere lettere psykiske problemer, og at når problemene da blir større er heller ikke fastlegen kompetent nok til å håndtere dem. Da er man plutselig pasient i spesialisthelsetjenesten. Hvis man da er så heldig at fastlegen skjønner at du må ha mer hjelp, og også vet å henvise deg til rett sted, sier generalsekretær Adrian Tollefsen i Mental Helse Ungdom.

Han mener at mange sliter med problemer som i utgangspunktet er små, men som får vokse seg store fordi dette ikke blir tatt tak i, og får støtte av prosjektleder Rune Helland i undervisningsprogrammet Venn1.

-       Mange unge sliter med tunge tanker og følelser om for eksempel identitet, usikkerhet, forelskelse, sorg og forskjellig press i forhold til skole, mote og sex. Dersom de hadde fått vite at dette er helt normalt, og at det hjelper å snakke om det med noen man stoler på, hadde mange kanskje sluppet å bli syke, mener Rune Helland.

Begge nikker gjenkjennende til student Marit Lajords kronikk Dei vert kasteballar i Aftenposten mandag 5. september. I teksten beskriver Lajord sin egen psykiske ”uhelse” i ungdomstiden. Hun spør om ikke mange av dem som er blitt uføre på grunn av psykiske problemer hadde hatt bedre framtidsutsikter om de hadde blitt sett som unge, dersom problemene startet da.

-       Kronikken minner meg mye om det bildet som blir tegnet av ungdomskontaktene i venn1 og det som elever forteller til dem. Venn1 jobber for at det skal bli lettere og mer normalt å snakke om hvordan man har det. Da kan man løse små problemer før de vokser seg store, forteller Helland.

Både Tollefsen og Helland konstaterer at det praktiske tilbudet må opprustes. Ifølge  MHU har mange av landets helsesøstre ansvaret for langt flere elever enn det  Helsedirektoratet anbefaler.

-       Direktoratet anbefaler maks 800 elever per helsesøster i 100 prosent stilling, men de fleste er jo langt over. Bare i Oslo og omegn ligger tallet på 1200-1300, påpeker Adrian Tollefsen, som mener det er to viktige regler når det gjelder ungdom og psykiske problemer:

-       Hvis det går gæernt, må man komme til en god fastlege. Men før det går gæernt så må man kunne komme til en god helsesøster.

-       Kanskje ved en god håndtering av helsesøster, vil det bli mindre behov for fastlegen, avslutter Rune Helland.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.