Nissedal har satset

Nissedal kommune jobber tverrfaglig for å sikre innbyggerne trygghet og god helse. (Illustrasjon: dreamstime.com)

Etter mange års forberedelser er Nissedal nå godkjent som Trygt Lokalsamfunn. Kommunen jobber blant annet aktivt med psykisk helse.

Kun 19 kommuner i Norge er godkjent som Trygt Lokalsamfunn, etter Verdens Helseorganisasjons prinsipper fra 1989 om skadeforebyggende og helsefremmende arbeid. Det melder Fylkesmannen i Telemark.

Nissedal er den første kommunen i fylket som har mottatt denne sertifiseringen. Kommunen har i lengre tid jobbet tverrfaglig med blant annet psykisk helse og generelt helsefremmende arbeid, i tillegg til forebygging av trafikkulykker, brann og fallulykker blant eldre. Kari Solheim fra Mental Helse Nissedal kan ikke få fullrost kommunen nok:

- Her er det et veldig godt opparbeidet tilbud til både psykiatriske pasienter og brukere av dagsenteret. I tillegg støtter kommunen vårt lokallag med 10.000 kroner i året. Jeg kan bare skryte av Nissedal kommune.

Kommunen driver blant annet aktivitetssenter med dagsenter og Fredagsgruppe.

- Fredagsgruppa er en åpen gruppe for dem som trenger å komme seg litt ut og oppleve noe sosialt. Vi er vel 10-12 stykker som går der nesten fast, sier Solheim.

Hun forteller at kommunen også sponser to årlige turer som lokallaget og Fredagsgruppa arrangerer sammen.

- Alle kommer ikke så lett ut selv, og kommunen sponser minibussen mens lokallaget sponser middag. Vårturen går som regel ut på å oppleve kultur. Høstturen er mer en sosial hyggetur, gjerne i forbindelse med juleinnkjøp, sier Solheim, og legger til at kommunen bidrar med midler og arrangement på Verdensdagen hvert år.

Kari Solheim vil spesielt trekke frem Nissedals psykiatrikoordinator Karin Kåsa, som er medlem i Mental Helse Drangedal.

- Karin Kåsa er en ”drivendes” og flink koordinator, som har stått på og hjulpet oss i lokallaget hele tida, sier hun.

Nissedal startet prosjektet med trygt lokalsamfunn for alvor i 1998, og i søknaden om godkjenningen skriver kommunen at det er to timers kjøring til nærmeste sykehus og at dette alene er en motivasjon for å satse på skadeforebyggende arbeid. Leder for prosjektet har vært Ellen Margrethe Garn. Hun skal nå drive arbeidet videre i kraft av å være folkehelsekoordinator i kommunen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.