Mye bra bygges ned

Laila Dåvøy er bekymret for det psykiske helsetilbudet i kommunene. (foto: Lillian og Lena)

Laila Dåvøy støtter Mental Helses bekymring for nedtrapping av tiltak for psykisk helse i kommunene.

KrF-politikeren deltok i debatt med Tord Dale fra Helse- og omsorgsdepartementet på Politisk kvarter i P2 i morges. Hun frykter at det går den gale veien i kommunene etter alt som ble oppnådd med opptrappingsplanen fram til 2008, med tiltak for både barn og voksne og mye kompetanseheving.

- I 2008 var vi ikke helt ferdig når det gjaldt barn og unge og heller ikke med langtidssyke uten tilpasset bolig. Og så ble øremerkingen som vi hadde hatt i alle årene med opptrappingsplanen, tatt bort i 2008. KrF har foreslått i Stortinget at øremerkingen burde fortsatt noen år til, til vi var helt ferdige. Og nå ser vi at kommunene ikke klarer å fortsette, de reduserer tiltakene. Konsekvensene hvis kommunene kutter nå, er at færre barn får tiltak, og at det går gale veien i forhold til det vi har fått til i opptrappingsplanen som vi heller ikke var helt ferdig med, sa Dåvøy.

I debatten ble skole og opplæring tatt opp, og Laila Dåvøy fremhevet betydningen av Venn1

- Mental Helse har hatt noe som heter Venn1 over mange år, fra 2004. Det er et fantastisk opplegg, der man altså lærer: hva er psykisk helse, hvor kan du få hjelp?

KrF-eren påpekte at også at psykologforeningen mener psykisk helse er satt på vent og at helsesøstre roper et varsku akkurat nå om at de faktisk ikke klarer å fange opp alle de unge som har psykiske problemer.

Mental Helse er bekymret for kommunenes økonomiske muligheter til å satse på å bygge opp gode lokale psykiske helsetjenester i det året som samhandlingsreformen skal tre i kraft. Det er fortsatt store variasjoner fra kommune til kommune på tilbudet og kvaliteten på psykiske helsetjenester i Norge. Den hjelpen du får bør ikke være avhengig av hvilken kommune du bor i.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.