Mindre til psykisk syke

Mental Helse var tidlig ute med å advare mot at finansieringsordningen til samhandlingsreformen kunne ramme det psykiske helsetilbudet i kommunene.

En ny Sintef-rapport slår fast at kommunene aldri har brukt mindre midler på psykisk helse enn siden Opptrappingsplanen for psykisk helse tok slutt i 2007. I dag ble Anne Grethe Klunderud, landsleder i Mental Helse, intervjuet på NRK Morgennytt om nedskjæringene.

– Det blir veldig feil at det psykiske helsetilbudet har skjært ned i fem år etter en vellykket statlig satsing på psykisk helse, sier Klunderud.

Opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008) kom i mål på mange områder for å modernisere og forbedre det psykiske helsetilbudet i Norge. Meningen var at de som trengte psykisk helsehjelp skulle få et godt tilbud der de hørte hjemme, og distriktspsykiatriske sentra (DPS) ble bygget opp som en del av satsingen.

Ikke økonomisk inkludert

- Mental Helse fryktet at videreutviklingen og kvaliteten på det psykiske helsearbeidet skulle stoppe opp etter at øremerkingen av midlene tok slutt. Da samhandlingsreformen ble innført var vi imidlertid positive. Men reformen svikter på et vesentlig område: Finansieringsordningen til samhandlingsreformen inkluderer ikke psykisk helse.

- Vi opplever derfor dessverre i 2013 at tilbudene blir dårligere for mennesker med psykiske helseproblemer, sier Klunderud.

Hun er også bekymret for det kun kaller polarisering av svake grupper:

- Pasientgrupper blir satt opp mot hverandre. Innbyggerne i en kommune har ulike omsorgsbehov. Noen trenger hjelp for et psykisk helseproblem, andre for eksempel for sitt multihandikap, og det er kommunen som skal gi denne servicen. Alle grupper har de samme rettigheter.

Behov for sykesenger og kommunale tilbud

- Trenger du behandling på et sykehus for et psykisk helseproblem er det også noen ganger helt nødvendig. På lik linje med andre som trenger helsehjelp har vi behov for både sykesenger og kommunale tilbud. Det er ikke enten eller, sier Klunderud.

Se innslag på NRK Morgennytt: http://tv.nrk.no/serie/morgennytt

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.