Mikroterror i VG

Tor Levin Hofgaard og Bjørn Lydersen

Tor Levin Hofgaard, president i Norsk Psykologforening, og Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse, reagerer på krenkende karakteristikker av psykisk syke. Fotomontasje: Hilde Kullerud

Mental Helse og Norsk psykologforening med avisinnlegg mot Frithjof Jacobsens fremstilling av alle psykisk syke som potensielt farlige.

I VG 8. februar skriver kommentator Frithjof Jacobsen engasjert om at mange kvinner i Norge føler seg utrygge. Et viktig samfunnsproblem, men underveis kommer Jacobsen med grove krenkelser av psykisk syke. Han skriver blant annet at ”de som truer er som regel menn som går inn og ut av psykiatrien. Og som i tillegg kan være langt inne i konspirasjonsteorier”. Mental Helse reagerer sterkt på karakteristikker av alle psykisk syke som mulige terrorister og drapsmenn. Generalsekretær Bjørn Lydersen har sammen med Tor Levin Hofgaard, president i Norsk Psykologforening, skrevet dette motinnlegget som står på trykk i dagens VG:

Mikroterror i VG

I sin kommentar i VG 8.februar er Frithjof Jacobsen følelsesladet opptatt av at mange kvinner i Norge føler seg utrygge; at de ikke tør si det de mener, at de ikke tør gå ut, at de er redde når de er i sitt eget hjem, eller på vei til jobb. Et viktig samfunnsproblem, dette, og vi må alle være opptatt av hvordan vi kan bidra til et tryggere samfunn. Problemet er at Jacobsen gjør seg skyldig i grov feilinformasjon, og grove krenkelser i en gode hensikts tjeneste.

Han utpeker alle med psykiske lidelser i Norge til potensielle terrorister, og mulige konspirasjonsteoretiske drapsmenn. Løsningen skal være overvåkning og helsepersonells plikt til å rapportere sine pasienter til PST. ”Terroristen som ingen bryr seg om”, skriver han, og skaper et inntrykk av at de med psykiske lidelser utgjør en skjult og farlig trussel for befolkningen. Naboen som går til psykolog kan når som helst drepe deg, i Frithjof Jacobsens univers. Derfor må vi ”bekjempe” disse ”mikroterroristene” slår han fast.

Dette er sjokkerende fordomsfullt, det er stigmatiserende, og det er en grov krenkelse av alle med psykiske lidelser. I tillegg er dette direkte feilinformasjon. Det finnes ikke faktagrunnlag for å fremsette slike hypoteser! Skriver Jacobsen mot bedre vitende er det høyst alvorlig, Dersom han ikke kjenner fakta, er det enda verre for en kommentator i Norges største avis.

Det er altså ikke sant som Jacobsen skriver at ”det er urovekkende mange drap i Norge som begås av syke mennesker”. For det første er antall drap i Norge svært lavt. For det andre begås de fleste drap av mennesker med nær relasjon til sitt offer. Den typiske drapsmann i Norge er en mann som har trøbbel med kjæresten, og som i tillegg har ruset seg.  Fjerner man alle drap begått i nære relasjoner, og de som begås i kriminelle miljøer, er det knapt noen drap igjen. Dette påviste Olsen-kommisjonen som utredet drap i Norge i perioden 2004-2009. Og det kan lese av politiets egen statistikk.

Frithjof Jacobsen skaper ikke bare urettmessig og generell frykt for personer med psykiske lidelser.  Han bidrar også til at man ikke ser etter fare der den faktisk finnes.  Han ønsker seg et samfunn, der personer med psykiske lidelser overvåkes av PST. Et samfunn hvor det er en etablert sannhet at folk med psykiske lidelser er farlige for kvinner i Norge, vil i realiteten være et mindre trygt samfunn, fordi ressurser brukes på å innrette tiltak mot mennesker som ikke utgjør en reell trussel, fremfor mot dem som faktisk gjør det.  Dermed begår Jacobsen ikke bare et overgrep mot mennesker med psykiske lidelser, men han rammer vel så mye dem han ønsker å hjelpe.

Hadde VG brukt sine redaksjonelle muskler på å beskrive hvordan vårt samfunn kan bistå mennesker med psykiske lidelser, kunne avisen ha bidratt vesentlig til å gjøre livene til disse menneskene bedre.  Vi vet mye om hva som ville hjelpe. Betegnelsen «mikroterrorister» gjør dessverre det stikk motsatte.

Les Frithjof Jacobsens kommentar

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.