- Merkelige signaler fra helsedirektør Larsen

Landsleder Anne Grethe Klunderud i Mental Helse er ikke enig med helsedirektør Bjørn-Inge Larsens forslag om hvordan somatiske helsetjenester skal finanisieres.

Mental Helse reagerer på at helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener at en større del av spesialisthelsetjenestens utgifter heretter bør gå til somatikken.

Dagens Medisin skrev  i går at helsedirektør Bjørn-Inge Larsen er overrasket over at hele den økonomiske veksten i 2011 har kommet i politisk prioriterte områder som legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og psykisk helse.

– Min refleksjon rundt dette er at det er strammere styring enn det er grunnlag for. Vårt råd til de politiske myndighetene vil derfor være at en større andel av spesialisthelsetjenestens utgifter går til somatikken, sier helsedirektøren i en kommentar etter presentasjonen, ifølge DM.

Det er ikke Mental Helse enig i.

- Det er noen merkelige signaler Larsen sender når det fremstilles som om somatikken er ute og kjører på grunn av overforbruk på rus og psykisk helse, sier landsleder Anne Grethe Klunderud, og spør:

- Dette må vel kunne sies å være et forsøk på å rette opp lekkasjene til somatikk av øremerkede midler, mens opptrappingsplanen stadig foregikk og må sees som en nødvendig oppretting av skjevheten mellom somatikk og psykisk helse?

Hun er ikke uenig i at det må mer midler til innenfor somatikken, men sier at det blir feil hvis dette skal skje på bekostning av psykisk helse og rus. Klunderud mener at det stadig økende presset i spesialhelsetjenesten, står i mer eller mindre direkte sammenheng med manglende trykk fra helsemyndighetene på tjenester i kommunene.

- Behovet må vel kunne sies å være like stort hos alle pasientgruppene. Det er dessuten allerede grunn til bekymring grunnet samhandlingsreformens utforming, med manglende fokus på pasientgruppene som Larsen mener er overprioritert. Det er også grunnlag for å se på om de omlegginger vi fikk mot polikliniske tjenester også i større grad kan rettes mot somatiske helsetjenester. Og så er det vel grunn til å rope varsku i forhold til underforbruket på denne type psykiatritjenester blant eldre, fastslår Anne Grethe Klunderud.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.