Mental Helse kritisk til råd i ny rapport

Foto: Mental Helse.

OECD råder Norge til å presse mennesker med psykiske helseproblemer i arbeid med økonomiske virkemidler. Mental Helse mener dette vil føre til ytterligere utestenging.

- Mange sliter allerede med å komme inn eller forbli i arbeidslivet. Følges OECDs forslag går vi fra vondt til verre, sier Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse.

Han reagerer sterkt på flere av forslagene i en ny rapport fra Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), hvor situasjonen for psykisk syke i norsk arbeidsliv er evaluert.

Snudd på hodet

Niklas Baer, medlem i gruppen bak OECD-rapporten, uttaler til Aftenposten at porten til uteblivelse fra arbeidslivet står åpen i Norge fordi norske velferdsordninger er for sjenerøse.

Baer hevder norske myndigheter gjør psykisk syke en bjørnetjeneste ved å fullfinansiere sykefraværet. Rapporten for OECD anbefaler en ny ordning hvor arbeidsgivere må betale mer når arbeidstakere er syke. Mental Helse mener dette vil gjøre vondt verre.
- Dette er å snu tingene fullstendig på hodet. Å gi arbeidsgivere større ansvar for sykepenger vil føre til at de blir enda mindre villige til å ansette mennesker med psykiske helseproblemer, og dermed bidra til å stenge flere ute fra arbeidslivet, sier generalsekretær Lydersen.

 Mistenkeliggjør

Flertallet av tiltakene som foreslås i rapporten handler om å kutte i velferdsordninger, slik at folk på grunn av økonomi skal velge å jobbe i stedet for å motta offentlig støtte. Mental Helse mener dette baserer seg på en grunnlegende feil tankegang om hva som fører til at mennesker med psykiske helseproblemer står utenfor arbeidslivet.
- OECD mistenkeliggjør folk for ikke å ville jobbe. Problemet er snarere at man ikke får god hjelp. Fastlegene har for eksempel selv sagt at de har altfor lite kompetanse om psykisk helse. Ved å styrke deres kunnskap vil flere få bedre hjelp og komme raskere tilbake, sier Lydersen.

Følger med

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt uttaler til Aftenposten at det ikke blir aktuelt å kutte i sykelønnsordningen.
- OECD anbefalte oss ikke akkurat å innføre dagens foreldrepermisjoner heller, men nå roser de oss opp i skyene, sier statsråden.

Bjørn Lydersen sier han er glad for at myndighetene er kritiske til forslagene fra OECD.
- Vi setter pris på at Huitfeldt understreker at myndighetene heller ønsker å utvide sykelønnsordningen, så vil vi følge med på at dette også følges opp i praksis, avslutter Lydersen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.