Likemannseffekten er undervurdert

Forskning på effekten av likemannsarbeid kan bidra til mer kunnskap, mener Gro Beston. Hun har hatt mange verv i Mental Helse opp gjennom årene, og har også sittet i kommunestyret på Hamar. Her utenfor Sagatun brukerstyr senter, hvor hun sitter stiftelsesstyret. (foto: Roger Ottosen)

- Noen burde se nærmere på likemannseffekten. Faglige argumenter for at dette virker, og er helsebringende, savner jeg mer forskning på, sier Gro Beston. Hun har lang fartstid i Mental Helse, også som likemann. 

- Som ny i Mental Helse Hamar fikk jeg erfare et enestående likemannstilbud, minnes Gro Beston. - Der traff jeg noen som forsto meg fullt ut. Helseapparatet hadde riktignok vært til god hjelp, men dette var noe annet! I lokallaget møtte jeg mennesker som hadde opplevd psykisk uhelse, og de delte mine erfaringer. Dette nye nettverket gjorde underverker.

Hun mener det er synd at tjenesteapparatet har likemannsarbeid så langt nede på lista for hva som hjelper. Den helsegevinsten det frivillige arbeidet gir, blant annet i form av fruktene fra likemannsarbeidet, mener hun fortjener mer oppmerksomhet fra forskere. Mange har erfart at det å snakke med en likemann var et vendepunkt i livet. Men det finnes få faglige forskningsrapporter som dokumenterer at det hjelper.

Likemannseffekten bør forskes på

For tiden jobber hun i en 40 prosent stilling som erfaringskonsulent ved Sykehuset Innlandet, avdeling for Psykosebehandling og rehabilitering ved Sanderud.

- Noen ytterst få i tjenesteapparatet ser likemannseffekten, og vektlegger den. Men det er synd ikke flere kan heie fram det frivillige arbeidet. I opptrappingsplanen for psykisk helse sto det at man skulle styrke det frivillige. I praksis er ikke betydningen av den frivillige sektor tatt nok på alvor. Fra et faglig ståsted burde det frivillige likemannsarbeidet bli vektlagt på linje med de andre tilbudene.

- Forskning på effekten av likemannsarbeid kan bidra til mer kunnskap, og dermed bidra til å styrke dette arbeid, mener hun.

Trenger fler

Beston mener den største utfordringen lokallaget har er rekruttering av nye likemenn. På medlemsmøter er dette behovet et tilbakevendende tema.

- Kom igjen, vi trenger flere likemenn, oppfordrer Gro Beston.

(Artikkelen kan leses i sin helhet i Sinn & Samfunn nr. 3 2012)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.