Lene Marlin og Eline Medbøe ble vinnere av Åpenhetsprisen 2014

Lene Marlin og Eline Medbøe fikk tildelt Åpenhetsprisen 2014 TV2s God Morgen Norge. (Foto: Grethe Ettung)

Artisten Lene Marlin (34) og tekstilkunstner Eline Medbøe (40) har fra hvert sitt perspektiv kastet lys over tanker og følelser knyttet til selvmord.

 Prisen ble delt ut på TV2 GodMorgenNorge i dag.

-Man tenker på sine nærmeste, men tenker at de vil få det bedre om du blir borte, sa Lene Marlin da hun ble spurt av programleder om hva en som planlegger å ta livet sitt tenker.

-Et selvmord skaper store problemer for de etterlatte, det er en komplisert sorg som du må bære med deg gjennom livet, la Eline Medbøe til.

Åpenhetsprisen deles ut hvert år av Mental Helse i samarbeid med Verdensdagen for psykisk helse, på selve dagen den 10.oktober. Prisen går til en person eller gruppe eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for å skape åpenhet om psykisk helse. Prisen gikk i år for første gang til to personer: Lene Marlin og Eline Medbøe. Prisvinnerne mottok en sjekk pålydende kr.10 000, - som de skal gi til et veldedig formål. De valgte Klara Klok.

Klara Klok

Spør Klara Klok er et nettsted hvor unge mennesker kan stille spørsmål som kan være vanskelig å ta opp med de nærmeste. Det er gratis å ta kontakt, man kan være anonym og man får svar senest innen en uke.

Free Falling

Eline og Lene satte stor pris på bildene de fikk. Marianne Lind er fotografen bak. De er en del av kunstserien «Free Falling» som representerer frihet, styrke og optimisme.

 Eline Medbøe og Lene Marlin med bildene som de fikk overrakt av Dagfinn Bjørgen, landsleder i Mental Helse. (Foto: Grethe Ettung)

Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelse heter det:

Lene Marlin skammer seg ikke over å ha forsøkt å ta sitt eget liv da hun hadde en psykisk kollaps etter gjennombruddet som artist for 15 år siden. Ved å være åpen rundt dette, bidrar hun til å fjerne stigmatisering knyttet til selvmord. Vi vil hedre Lene Marlin for å formidle håp til de som har det tungt, og for at hun oppfordrer dem til å søke hjelp og ikke gi opp.

Tekstilkunstner Eline Medbøe samler etterlatte etter selvmord i sitt prosjekt Minneteppe. For etterlatte å kjenne på sinne, smerte, savn, slite og være deprimert, er helt normalt og skal ikke sykliggjøres. Det er Eline opptatt av. Vi vil hedre henne for et unikt prosjekt hvor pårørende får møte likesinnede og dele erfaringer.

 Bakgrunnen for tildelingen

Tirsdag 2.september kunne vi lese en kronikk i Aftenposten skrevet av artisten Lene Marlin hvor hun for første gang forteller om sin psykiske kollaps etter at hun slo gjennom som artist for 15 år siden.

Lene Marlin kaller kronikken «Jeg ville ikke leve lenger» og skriver:

Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg aldri skulle snakke om dette offentlig. Ikke fordi jeg skammet meg. Det gjør jeg ikke. Men mest fordi jeg bare ville bli ferdig med det. Men år har gått, og jeg har innsett at jeg aldri blir helt ferdig med det. Det er en del av meg. Jeg lever med det hver dag og kommer til å bære det med meg for resten av livet. Så da kan jeg like godt si det høyt: At jeg prøvde å ta mitt eget liv. At jeg ikke fikset det konstante presset.

Hun sier hun har erfart at det ofte hjelper å bruke seg selv som eksempel, for at de hun snakker med kan få håp om at livet kan bli bra igjen.

Mental Helse er opptatt av at hun vektlegger håpet: «Hvis du som leser dette ikke har det så godt akkurat nå, ikke helt ser hvordan livet noen gang kan bli bedre; vær så snill, hold ut litt til! Tro meg, det er verdt det!»

Lene Marlin ønsker å bidra til at folk som sliter søker hjelp.

Eline Medbøe var 21 år da moren, skuespilleren Katja Medbøe, valgte å ta sitt eget liv. Ti år senere startet Eline opp med prosjektet Minneteppet.

- Det at mamma tok livet sitt, ga seg utslag i mange ulike reaksjoner og følelser hos meg. Jeg følte mye sinne overfor henne fordi hun valgte å forlate oss. Jeg hadde mareritt om hvordan det gikk til, og jeg lurte på om det var normalt å ha reaksjoner som mine. Disse erfaringene har vært med på å forme livet mitt.

I 2007 fikk Eline idéen om å lage et minneteppe, da hadde det gått vel ti år siden moren døde. Hun bestemte seg for å samle etterlatte som kunne bidra med tekstiler eller minner etter de avdøde og lage et lappeteppe.

- De etterlatte står ofte igjen med skyldfølelse, ubesvarte spørsmål og tung sorg. På disse samlingene får de møte andre som har opplevd noe av det samme, og det å få mulighet til å dele erfaringer, er befriende. Det å kjenne seg igjen i andres fortellinger, følelser og opplevelser, gjør godt. Vi har en tendens til å behandle sorg som en lidelse, men det å kjenne på sinne, smerte, savn, gode og dårlige minner, slite og være deprimert, er jo helt normalt. Og det er deilig å føle seg normal, sier Eline.

Eline valgte å ta kontakt med organisasjonen LEVE - Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Sammen søkte de midler til prosjektet og fikk blant andre støtte fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering. Ved å samarbeide med LEVE, fikk etterlatte rundt om i landet kunnskap om prosjektet.

Fakta:

Selvmord er en av de fremste dødsårsakene, spesielt blant unge mennesker. I Norge ligger antall årlige registrerte selvmord relativt stabilt mellom 550 og 600. Det er vanlig at det er omtrent to-tre ganger så mange menn som kvinner som dør ved selvmord. Få unge mennesker under 15 år tar livet sitt, og relativt få mellom 15 og 19 år, men fra 20 år er forekomsten betydelig høyere.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.