Ny landsleder vil styrke lokallagene

Dagfinn Bjørgen er den nye landslederen i Mental Helse. (Foto: Hege Paulsen)

Han hadde egentlig bestemt seg for ikke å stille til valg som landsleder, men fristelsen ble for stor. De neste årene vil Dagfinn Bjørgen styrke lokallagene, øke medlemstallet og jobbe for tryggere økonomiske rammer for psykiske helsetjenester.

- Om tre år skal Mental Helse ha 11.000 medlemmer, og vi skal ha sikret at psykisk helsevern er en del av finansieringsordningen for samhandlingsreformen, sa Dagfinn Bjørgen i sin avslutningstale til landsmøtet i Tromsø søndag.

Lørdag ble han valgt til ny landsleder i Mental Helse etter en spennende kampvotering, der det sto mellom Bjørgen, Karl Olaf Sundfør og Geirr Abelsen.

- Før landsmøtet var jeg blitt spurt om å stille som kandidat, men hadde takket nei. Jeg var veldig i tvil, blant annet fordi jeg er svært involvert i Mental Helse i Sør-Trøndelag, og vi har spennende ting på gang der. Dessuten var jeg usikker på hvordan et lederverv ville la seg kombinere med jobben min. Men i løpet av høsten var det en del brikker som falt på plass, og noen timer før valget bestemte jeg meg for å stille som kandidat, forteller Bjørgen.

Lang fartstid

Han har vært medlem av Mental Helse siden 1986.

- Jeg var i en annen livssituasjon den gang. Jeg hadde vært innlagt et års tid, og da jeg ble utskrevet, var treffstedet til Mental Helse i Trondheim veldig viktig for meg. Den gang var dette det eneste møtestedet for psykisk syke i byen, og det var avgjørende for at jeg skulle komme meg tilbake til et normalt liv, forteller Bjørgen.

Han forteller at han kjapt begynte å engasjere seg i politiske saker.

- Vi jobbet mye med den såkalte Reitgjerdet-saken. Det kom frem at folk som var innlagt på tvang, var blitt reimet og isolert, og at det ikke var ført tilsyn med driften, sier Bjørgen.

Reitgjerdet-saken ble avgjørende for hans videre engasjement.

- Jeg er veldig opptatt av innsyn i de lukkede rom. Ikke bare at brukerne skal ha innsyn i og medbestemmelse over sin egen situasjon, men også at samfunnet skal føre tilsyn med hva som skjer på de psykiatriske behandlingsinstitusjonene rundt om i landet, sier Bjørgen.

Han ønsker å styrke lokallagene i Mental Helse.

- Mitt mål er å skape større tyngde og bredde i lokallagene, og dermed gjøre dem bedre i stand til å jobbe med politisk påvirkningsarbeid lokalt. Det tror jeg er veldig viktig, sier den nyvalgte lederen.

Mindre tvang

Han er også opptatt av å redusere bruken av tvang i psykiatrien.

- Reduksjon av tvang handler også mye om reduksjon av bruk av medisiner som førstevalg når man skal hjelpe noen. Jeg mener medisinfrie tilbud er en av de tingene Mental Helse må fronte fremover. Det handler også om livsmestring, og om å ikke bare se på symptomene, sier Bjørgen. I sin avslutningstale til landsmøtet oppfordret han til å bruke medlemmenes erfaringer på en god måte.

- Vi har alle erfaringer som vi sitter på, og vi må jobbe med hvordan vi kan dokumentere disse, slik at vi blir mer kraftfulle i samfunnsdebatten. Vi skal være kraftfulle, og det handler om tre ting: engasjement, dokumentasjon og strategier for hvordan vi skal nå målene vi har satt oss, sa Bjørgen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.