- Ikke overrasket over ventelister i psykiatrien

Generalsekretær i Mental Helse, Bjørn Lydersen i studio til TV2 Nyhetskanalen

TV 2 Nyhetene har den siste uken satt søkelyset på ventetider i psykiatrien og hvilke konsekvenser det får for de det gjelder. Mental Helse er bekymret, men ikke overrasket.

Viktig med tidlig hjelp
13.000 personer står i kø for å få psykiatrisk behandling. Det viser tall TV 2 har hentet inn.  Det er et høyt tall, samtidig er ikke dette overraskende for Mental Helse.

Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse kommenterte saken i et intervju med TV 2 Nyhetskanalen onsdag morgen:
 
- Mye bra skjedde under ”Opptrappingsplanen for psykisk helse” som ble avsluttet i 2008, men vi får signaler på at det strammes inn både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Samtidig vet vi at tidlig psykisk helsehjelp kan være det som gjør at problemene ikke utvikler seg til å bli alvorlige. Det å stå i behandlingskø gjør at man blir dårligere enn nødvendig, sier Lydersen til TV2.

En psykologtime i uken
Det er også bekymringsfullt at hjelpen ikke er god nok når den blir gitt. 

- En time hos psykologen en gang i uken, er ikke løsningen alene. Svært mange trenger i tillegg noe å komme hjem til. Hjelp til å håndtere hverdagen. Hjelp til å se muligheter. Det trengs helhetlig behandling og oppfølging rundt hver enkelt.

Blir ikke sett
Linda, som er en av de som har stått frem i TV 2-reportasjene, forteller at de med psykiske helseproblemer ikke blir sett av samfunnet.

- Det er krenkende for den enkelte å ikke bli sett av samfunnet. Det gjør at de må lide mer enn det som er nødvendig. Samtidig vet vi at det å bli satt på sidelinjen gjør muligheten for å reise seg igjen vanskeligere, forklarer Lydersen til TV 2.

Ikke bare èn måte å hjelpe på
- Det vil være bra med flere psykologer, men i tillegg bør psykologene i større grad ut av kontorene og jobbe sammen med andre i kommunehelsetjenesten som yter hjelp.  Samtidig er det viktig å vite at det ikke er kun en måte å hjelpe på, det finnes mange flinke folk i kommunehelsetjenesten og nyttige tiltak i form av brukerstyrte tilbud som Fontenehus, aktiviteter i regi av Mental Helse og liknende, avslutter Lydersen.

Se hele intervjuet med generalsekretær Bjørn Lydersen på TV 2 Nyhetskanalen her:

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.