Hvorfor er unge med psykiske helseplager uten jobb?

Nordlandsforskning skal finne ut hvorfor unge med psykiske helseplager blir stående utenfor arbeidslivet.  NAV og Mental Helse er samarbeidspartnere til prosjektet.

Flere Mental Helse-ungdommer bidrar nå til ny forskning på hvorfor unge mennesker med psykiske helseproblemer ikke kommer inn i arbeidslivet. Målet er å finne tiltak for bedre psykisk helse og økt arbeidslivsdeltakelse, og for å unngå at så mange ender med uførepensjon.

Bakgrunnen for undersøkelsen er at over 800.000 personer i yrkesaktiv alder står helt eller delvis utenfor arbeidslivet.

- For en fjerdedel av disse er psykiske helseproblemer en vesentlig årsak. Vi vet også at tre av ti elever dropper ut av videregående opplæring og i over halvparten av tilfellene skyldes dette psykiske lidelser. Dessuten øker antall uføre spesielt blant yngre mellom 20 og 39 år, sier prosjektleder for Arbeid og psykisk helse, Grace Beathe Mathisen.

Det er Nordlandsforskning som gjennomfører undersøkelsen, i samarbeid med Arbeids- og Velferdsdirektoratet (NAV) og Mental Helse. 
- Undersøkelsen tar utgangspunkt i ungdommers egne erfaringer og opplevelser i hverdagen, fordi det er de selv som vet hva som er utfordringene og hvilke løsninger som kan hjelpe. Nordlandsforskning ønsket derfor at de unge selv skulle hjelpe til med å kvalitetssikre undersøkelsen, forteller Mathisen.

Det er oppnevnt en referansegruppe med ungdommer. Disse er foreslått av styringsgruppen bestående av Mental Helses undervisningsprogram for psykisk helse i skolen, venn1, Mental Helse Ungdom, Nordlandsforskning og NAV. 

Prosjektet kalles ”Er alt en overgang? Unge med psykiske helseproblemer mellom utdanning og arbeidslivstilknytning”, og resultatene skal være klare i slutten av juni i år. Undersøkelsen består både av en kvantitativ spørreundersøkelse til alle Mental Helse Ungdoms medlemmer og et tilsvarende antall unge fra NAV, en kvalitativ undersøkelse gjennom intervjuer av noen informanter fra den kvantitative undersøkelsen, samt gruppeintervjuer.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.