Hvordan få trygge, sterke og glade barn

- Jeg vil gi barn en god grunnmur og en sterk plattform. Det vil gi et solid grunnlag for et godt liv, sier Birgit Semundseth.

 Det vil Semundseth gjøre via nettkurset Barnas plattform, som gir foreldre og andre voksne verktøy som bidrar til å øke selvfølelsen og selvtilliten hos barn. Kurset er beregnet på barn mellom 3 og 12 år.

Bruke egne ressurser

Birgit Semundseth er lisensiert mental trener og har undervist mange tusen nordmenn i hvordan bruke egne ressurser på best mulig måte. Det var tilbakemeldinger fra mange av kursdeltakerne som ga henne ideen om å utvikle Barnas plattform.

-Det er lett og det tar liten tid og inkludere verktøyet i hverdagen, sier Birgit Semundseth. (Foto: Grethe Ettung)

- De sa at disse metodene og verktøyene skulle de gjerne ha lært fra barnsben av. Det ble drivkraften min til å utvikle dette kurset for barn, forteller hun.

"Vi har brukt kurset i flere måneder, og jeg ser tydelig at det har hjulpet femåringen til å få venner etter at han startet i ny barnehage. Rett og slett fordi øvelsene hjelper han å forstå at det er ok å være seg selv, og at han absolutt er god nok i alle settinger." (Elisabeth, to-barns-mor i Sandnes)

Mestring og psykisk styrke

Kurset bygger på positiv psykologi som vektlegger begreper som lykke, livskvalitet, mestring, optimisme og psykisk styrke. De praktiske rådene og verktøyene som Semundseth har utviklet, skal styrke barnas selvfølelse og selvtillit.

- Selvfølelse handler om hvordan vi har det inni oss. Har vi det godt med oss sjøl, unner vi også andre alt godt, poengterer hun.

Å bli møtt med anerkjennelse, vil gi barna en forståelse av at de har stor verdi nettopp fordi de er den de er. Et barn med høy selvfølelse vil lett oppnå gode relasjoner til andre barn.

Sliter barnet med en lav selvfølelse derimot, utvikler det lettere negativ atferd, som for eksempel det å mobbe.

- Barnet plager andre barn for å kunne føle seg bedre inni seg selv.

- Hva med selvtillit?

- Selvtillit handler om å ha tro på seg selv. Dette er blant annet viktig i skolesammenheng når barn skal lære å utvikle seg rent faglig, at de rett og slett har tro på at de duger og får ting til.

- Er det mulig å få for mye av selvfølelse og selvtillit?

- En god selvfølelse vil aldri gå over i noe negativt om den blir for sterk. Når det gjelder selvtillit er det litt annerledes. Enkelte kan ha for stor selvtillit i forhold til hva de faktisk kan. Men både voksne og barn har som oftest for lav selvtillit i forhold til hva de virkelig er i stand til å prestere. Det å ha verktøy som kan styrke selvtilliten, vil derfor være verdifullt.

Fire verktøy

Semundseth benytter fire verktøy/metoder i Barnas plattform. De vektlegger gode ting som skjer i hverdagen, anerkjennelse, hensiktsmessige tankemønstre og massasje.

- Du er opptatt av at barn skal ha et hensiktsmessig fokus. Hva legger du i det?- At barna skal få med seg de gode hendelsene som skjer i løpet av dagen. Det gjør at de får kjenne på de gode følelsene, som igjen medfører gode handlinger. Et uhensiktsmessig fokus er når de kun henger seg opp i det som er negativt. Derfor er det så viktig å være seg dette bevisst både som barn og voksen. 

Semundseth viser til professor i psykologi, Robert A. Emmons ved Universitetet i California, som er den i verden som har forsket mest innen dette området. Han med flere har nå dokumentert at om du bevisst går inn for daglig å finne ting som du kan være takknemlig for, så kan du forvente å øke din livsglede og ditt velbefinnende, inkludert bedre søvn og mer energi. I studiene ble forsøkspersonene oppfordret til å skrive ned fem ting hver dag som de var takknemlig for. De av forsøkspersonene som opplevde tragedier og/eller sykdom, oppnådde de samme positive resultatene ved å være bevisste på de gode tingene i livet.

Positivt selvsnakk er også noe som vektlegges i Barnas plattform. Det er en kognitiv psykologisk teknikk som har vært mye brukt av idrettsutøvere, men også i helserelaterte settinger.

"Jeg har brukt Barnas plattforms verktøy/metoder i flere mnd. nå for min sønn på 5 år, og vi liker det veldig godt. Morgenen etter den aller første dagen med CD- verktøyet kom han inn til meg og sa: "Mamma, jeg er et verdifullt barn!" Og den positive utviklingen bare fortsatte. Flere ganger har jeg opplevd at han plutselig sier ting som: Mamma, vet du hvorfor han (Northug) vant det skiløpet? Det er fordi han har tro på seg selv!" (Elisabeth, to-barns-mor i Sandnes)

Massasje

Massasje utgjør et av verktøyene Semundseth anbefaler.

- Massasje skaper gode følelser, og det er en kilde til nærhet mellom barn og voksne. Særlig for de barna som synes det er vanskelig å ta imot, og for de foreldrene som synes det er vanskelig å gi, er massasje et godt hjelpemiddel.

Dessuten blir barna gode og trøtte, de ber om å bli lagt, konstaterer Semundseth med et smil.

Å avslutte dagen med massasje, skaper en god rutine. Nærhet er noe man ikke kan få for mye av.

- Det å skape gode, nære relasjoner voksne og barn imellom, legger grunnlaget for et godt liv for de små.

"Vi har benyttet tre minutters massasje hver kveld på vår femårige datter. Det er en utrolig koselig rutine som hun spør etter og som vi kommer til å fortsette å bruke." (Annelise, Stavanger)

Ferskvare

Barnas plattform er også myntet på de barna som har det godt med seg selv og omgivelsene.

- Det er viktig å legge til rette for at de skal fortsette å ha det bra. Selvfølelse og selvtillit er ferskvare, det kan skje ting som endrer på dette. Derfor bør også disse barna få mulighet til å styrke sin mentale helse, påpeker Semundseth.

Eldstesønnen vår på 12 år setter pris på både massasjen og tankemønstrene, og han er den av guttene våre som er mest trygg på seg selv. Vi synes det er flott å gjøre noe for han så han kan fortsette å være en trygg og fornøyd gutt! (May, Sogn og Fjordane)

Mobbing

 - Kan verktøyene i Barnas plattform bidra til å forebygge mobbing?

- Absolutt. Barn som mobber har det ikke bra med seg selv. Det er viktig å få gjort noe med disse barnas selvfølelse. Barn som har det bra, mobber ikke andre. På samme måte kan verktøyene bidra til å bygge opp selvfølelsen til barn som blir/har blitt mobbet, slik at de får følelsen av å være verdifulle.

Det er viktig at barn som sliter med usikkerhet og dårlig selvfølelse blir fanget opp tidlig.

 - Både skoler og barnehager har tatt i bruk verktøyene, og jeg er glad for å bli invitert til foreldremøter over hele landet, sier Semundseth.

Kurs og oppfølging

Kurset Barnas plattform har en undervisningstid på 1 time og 4 minutter. Kurset er inndelt slik at det er lett å gå tilbake og repetere når en måtte ønske det i løpet av de fire ukene en har kurset tilgjengelig. I tillegg blir deltakerne fulgt opp etter en uke, etter tre uker og etter tre måneder.

- Da får de en inspirasjons-mail ifra meg hvor jeg frisker opp temaene og legger ved andres erfaringer med kurset, opplyser Semundseth.

Kurset er lett å følge, og verktøyene og metodene er enkle å teste ut på hjemmebane.

Kurs med nedlastbar MP3 fil som inneholder 3. min massasje og de hensiktsmessige tankemønstrene koster kr. 498,- Les mer på http://www.barnasplattform.no/

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.