Fra uføretrygd til fast arbeid

-Jeg følte at hjelpeapparatet gav meg opp. De fokuserte bare på problemene mine, ikke på de ressursene jeg faktisk hadde, sa Bjørg Kaspersen på TV 2 og God morgen Norge. Denne uken har TV 2 i samarbeid med Rådet for psykisk helse satt fokus på hverdagslykke. (foto: Guro Waksvik)

Bjørg Kaspersen har opplevd at det aldri er for sent å lære seg noe nytt. Etter å ha vært uføretrygdet i nesten 30 år på grunn av angst og depresjon, kom hun i kontakt med Mental Helse på Hedmark. Der fikk hun ny kunnskap om psykisk helse, og bygget opp selvbildet.

Det begynte i barndommen og handlet om mobbing, stadig flytting, og følelsen av å være dum og annerledes.

I voksen alder har hun slitt med angst og depresjon, og hun levde på uføretrygd i nesten 30 år.

 Startet et lokallag i Mental Helse

Gjennom noen hun kjente på Hamar kom hun i kontakt med Mental Helse Hedmark. Der ble hun oppmuntret til å starte et lokallag på Stange.

- Jeg kom inn i et miljø som hadde samme erfaring som meg, og fikk ny kunnskap om psykisk helse. Gjennom mitt nye nettverk fikk jeg fokus på noe annet enn min egen elendighet, forteller hun. Det var ikke bare jeg som hadde levd isolert bak gardinene! I Mental Helse ble jeg lyttet til og forstått.

- Gjennom arbeidet i lokallaget vokste behovet for kunnskap. Jeg erfarte at nøkkelen til å kunne representere i ulike råd og utvalg handlet om kunnskap – og gjennom den kom også mestringsfølelsen.

Rammet inn lønnslippen

Med ny kunnskap om organisasjonsliv, psykisk helse, samt en oppgradert mestringsfølelse kom nye oppdrag:

-Etter hvert ble jeg med i fylkeslaget og til slutt i sentralstyret til Mental Helse. Gjennom prosjektet ”Lave stemmer skal også høres” var jeg med på å utvikle et kursmateriell i brukermedvirkning. Da jeg fikk tilbud om å bli kursleder og fast ansatt i en hundreprosent stilling ved Sagatun Brukerstyrt Senter var jeg ikke sen om å svare ja! Den første lønnsslippen som jeg fikk på mail har jeg rammet inn, jeg kan ikke beskrive hvor stort det var!

- Har du noen råd til andre som tenker de vil komme seg videre i livet og lære seg noe nytt?

- Jeg tror det er viktig å sette seg noen delmål. Underveis kan du kanskje tenke at det var heller noe annet du ville, og så endre retning. Det viktigste er å bygge opp selvfølelsen og kjenne mestringsfølelsen. Fokus er at du gjør dette for deg selv, ikke for andre. Min erfaring er at det aldri er for sent å lære seg noe nytt.

- Noen kan av ulike årsaker ikke være i jobb. Hva kan erstatte en jobb, som også gir mening og mestringsfølelse?

- Et frivillig verv kan være en god løsning. Mange trenger å komme seg ut og bygge nettverk. Blir man sittende hjemme havner man fort i gamle tankemønstre og har vanskelig for å se løsninger. Å møte nye mennesker kan gi ny inspirasjon og hjelp til å tenke nytt.

Lokallaget ble redningen

– Gjennom arbeidet som lokallagsleder i Mental Helse Fredrikstad føler jeg at jeg kan hjelpe andre som sliter. Det er så meningsfylt å se at andre får det bedre, fortalte Anne Grethe Jensen til TV 2 og God morgen Norge på fredag.
Ukens siste tema med hverdagslykke er å gi, noe Jensen fikk erfare da hun kom i kontakt med Mental Helse:

-Jeg hadde nesten mistet alt nettverk på grunn av sosial angst og generell angst. Etter hvert fikk jeg profesjonell i det psykiske helseapparatet, men det var først da en venninne introduserte meg til Mental Helse Fredrikstad for to år siden at vendepunktet kom. Der ble jeg møtt med en vennlighet og forståelse som ga noe til meg. Jeg er egentlig en veldig sosial person, derfor var det godt å bli en del av dette lokallaget – som jeg også ble leder for etter hvert.

-Å gi videre det jeg fikk gjennom lokallaget, å bety noe for andre, delta sosialt er viktig for meg i dag. Vi som faller på utsiden av arbeidslivet trenger også å bidra. Å gjøre en forskjell for andre mennesker er mitt bidrag, sier Anne Grethe Jensen.

Har du lyst til å bidra ved å bli medlem i Mental Helse?

Lyst til å lære noe nytt?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.