Færre henvendelser om erstatning

Ragnar Holm er veileder i nettjenesten Kameratstøtte.no.

I følge Bergens Tidende har 106 norske krigsveteraner fått utbetalt 202 millioner kroner i erstatning for psykiske senskader de siste to årene. Veileder Ragnar Holm i Kameratstøtte.no sier det har vært en betydelig nedgang i antall henvendelser om erstatning siden den nye erstatningsordningen trådde i kraft 1. januar 2010.

Nettjenesten Kameratstøtte.no ble startet i september 2008, og Ragnar Holm forteller at mange av henvendelsene i den første tida kom fra folk som ikke fikk erstatning eller var frustrerte over behandlingen de fikk.

- Når det ble snakk om den nye kompensasjonsordningen, var det mange som var spente på om den ville gi utslag i deres sak, forteller veilederen.

Etter 1. januar 2010 har det vært et markant fravær av spørsmål og kommentarer om erstatning for senskader.

- Det er veldig lite av det nå, fremholder Holm.

Kameratstøtte.no er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner og Mental Helse. De siste tre årene har nettjenesten mottatt 300 henvendelser fra veteraner, soldater og pårørende.

- Vi får henvendelser fra veteraner som var på Gazastripen på 1960-tallet og de aller første som dro til Libanon i 1978, og fra de som er soldater i dag og som er hjemme på perm fra Afghanistan, forteller Holm.

Han forteller at det er stor variasjon i hva slags psykiske plager innskriverne forteller om.

- Mange sliter med posttraumatisk stressyndrom, og noen har traumatiske opplevelser som de har fortrengt eller ikke har fått bearbeidet. De tror at tida leger alle sår, men ofte gjør det ikke det. Noen sliter med søvnproblemer, og andre isolerer seg fra eller har andre problemer med familie og venner, sier Ragnar Holm.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.