Etterlyser mer vennlighet

Marit Borg er professor i psykisk helsearbeid ved Høgskolen i Buskerud.

Gode relasjoner bør utvikles innenfor vennlige og nære systemer, som er lett tilgjengelige. Det er mye rundt rammebetingelsene som er blitt uvennlig, mener Marit Borg, professor ved Høgskolen i Buskerud.

- Ikke alle kan sende e-post til saksbehandleren sin. Kanskje er man ikke god på å skrive, eller personen har ikke PC, sier Borg i siste utgave av Sinn & Samfunn for 2012.

- Det viktigste er at den som bidrar er vennlig, en som ikke gir opp, som tror på deg. Ofte kan det være vanskelig når en relasjon blir styrt av ytre faktorer. En psykisk helsearbeiders praksis blir styrt og påvirket av rammebetingelser, som administrative retningslinjer og fagmodeller. Som fagperson kan man bli styrt, slik at man ikke får gjort jobben sin slik en gjerne vil.

Et vennlig samarbeid
- Den profesjonelle skal bruke sin kompetanse med vennlighet, i et vennlig samarbeid med den som skal hjelpes. Det er viktig å formidle at man er interessert, ikke overkjøre, men vise raushet.

Vi er alle bare mennesker. Også fagpersoner må ha et system for å hjelpe hverandre. Veiledning er viktig. Noen som kan si ”nå gikk du for fort fram.” eller "dette er flott – stå på!"

Sinn & Samfunn er i disse dager på vei til abonnenter og medlemmer i Mental Helse. I dette nummeret kan du også lese et intervju med Marthe Løkken, om det å leve med bipolar lidelse, ta utdannelse og finne en jobb.
Vi har også intervjuet Trond F. Aarre, psykiater ved Nordfjordeid psykiatrisenter. Han spør: Hva er normalt, og når skal noe kategoriseres som sykdom? Han er skeptisk til at alt fra sorg til intenst spilling skal diagnostiseres.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.