En verdig avslutning

Den nasjonale minnemarkeringen for å hedre ofrene for terroraksjonen 22.juli fant sted i Oslo i går. I salen satt overlevende og pårørende sammen med kongelige og statsoverhoder. En hel nasjon fulgte minnemarkeringen direkte på TV. Minnemarkeringen avsluttet den nasjonale sørgeperioden vi har vært i siden hendelsene for en måned siden.

- Vi skal se dere som bare så vidt har begynt på sorgens vei. Familiens lange sorg har prøvelser vi andre bare kan ane, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale.

Både kongen og statsministeren ba oss alle om og fortsatt huske på dem som sørger. Kongen la vekt på at vi må vise medmenneskelighet for de som er rammet, også i tiden som kommer, når hverdagen begynner å bli normal for de fleste av oss.

Behov for gode støttespillere

For de mange berørte vil reaksjonene og behovene være svært ulike. En del kommer til å trenge mye veiledning og oppfølging i lang tid fremover.

- Det er nå enkeltpersoner har behov for hjelpeapparatet og de gode støttespillerne, sier Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse.

Lydersen utrykker videre at han synes det er viktig og fint at kongen og statsministeren anerkjenner at sorgarbeid tar tid.

Behov for veileding

Mental Helses Hjelpetelefon opplevde en voldsom pågang i dagene etter 22.juli. Fortsatt er det innringere som har behov for veileding, trøst og noen å snakke med.  Mange har opplevd kriser i eget liv, og de tenker mye på de etterlatte og deres behov for medmenneskelighet i tiden som kommer.

Tilbake til hverdagen

Mental Helses undervisningsprogram, venn1 står foran en hektisk høst med mange skolebesøk. Selv om de alltid snakker om psykisk helse, vennskap og hvordan ta vare på hverandre, regner de med at deres møter med unge også vil handle om sorgarbeid og reaksjoner etter 22.juli.

– Vi skal se nærmere på dette på våre skoleringssamlinger i høst, forteller Sara Sandberg prosjektmedarbeider i venn1.

I dag er det skolestart flere steder i landet. En ung innringer til Hjelpetelefonen fortalte at hun gruet seg til skolestart. Hun hadde selv mistet to av sine venner i sommer og klarte ikke å skjønne hvordan det skulle gå an å begynne på skolen igjen.  

Det er særlig disse unge, som var tett på eller nærstående av hendelsene, som har behov for god oppfølging av rådgivere og skolehelsetjenstene i tiden fremover. I tillegg har Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet utarbeidet en veileder til alle som arbeider i skole og barnehage.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.