Du kan gjøre en forskjell

Illustrasjonsfoto: Colorbox.

Vi kan alle bli flinkere til å se hverandre og bry oss, mener prosjektleder for Verdensdagen Rikke Philippi.

Den siste tida har det vært flere oppslag om unge og psykisk helse i media. Mange unge sliter med ensomhet, og føler de ikke har noen å snakke med. Flere opplever mobbing eller omsorgssvikt. Kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse, Rikke Philippi, oppfordrer oss til å bli flinkere til å se de rundt oss, ikke minst barn og unge.
- Vi kan alle bli flinkere til å bry oss – ikke med, men om. Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse handler jo nettopp om det. ”Se hverandre – gjør en forskjell” oppfordrer oss til å være oppmerksom på de rundt oss, sier Philippi.

Vær et medmenneske

Nyere forskning viser at vanskelige oppvekstvilkår, mobbing og ensomhet kan føre til utenforskap, enten det gjelder frafall fra skole eller manglende innpass i arbeidslivet. Psykiske helseplager koster det norske samfunnet 60-70 milliarder kroner i året.
- I tillegg til å være en stor samfunnskostnad er det likevel den personlige kostnaden som er størst. Derfor er det utrolig viktig at vi har fokus på tidlig forebygging, sier Philippi.

Hun mener vi alle kan bli mer oppmerksomme på hvordan de rundt oss har det.
- Vi kan bli flinkere til å bry oss om ikke bare familien og vennene våre, men også kollegene på jobb, de vi omgås med på fritiden og dama ved kafébordet på den butikken som sitter der alene. Det er jo slik, at vi ikke kan være venner med alle, men vi kan alle være et medmenneske, sier hun.

Tilby en prat

Stadig flere gjør nettopp dette, de bryr seg og gjør en forskjell. UNICEF lanserte nylig en rapport som viser at flere enn tidligere sier fra og handler om de vet at et barn har det vanskelig. Likevel er det fortsatt mange som sier de vet at et barn har det vanskelig, men ikke gjør noe. UNICEF oppfordrer oss til å være en nabokjerring.
- Jeg syns dette er en veldig god oppfordring, vi må bry oss om barna rundt oss, selv om de ikke tilhører vår egen familie. Å ha en voksenperson utenfra kan bety utrolig mye for et barn, sier Philippi.

Hun mener barns oppvekstvilkår er et av områdene voksne virkelig har en anledning til å gjøre en forskjell.
- Ved å tilby plasterlappen når barnet tippa på sykkelen, eller en kopp saft på trappa og en liten prat. Vise at de blir sett, og verdsatt. Så må jeg vel innrømme at jeg kan være litt nabokjerring, selv om jeg kan bli enda flinkere, avslutter hun.

Les mer om Verdensdagen for psykisk helse.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.