Ber ikke om hjelp

Bare en av fem som tok sitt liv i fjor oppsøkte psykisk helsevern for å få hjelp.

-Det er fortsatt sånn at det er en del stigma og fordommer knyttet til nettopp denne type helseproblemer, sier Anne Grethe Klunderud, landsleder i Mental Helse, til P4.

Akutt hjelp
Totalt begikk 598 personer selvmord i fjor, noe som er 50 flere enn året før. Kun 132 av disse var i kontakt med psykisk helsevern. Det å oppsøke hjelp for psykiske problemer er dessverre vanskelig for veldig mange, sier Anne Grethe Klunderud til P4.

En utfordring er også at mange som tar sitt eget liv har kommet i en akutt livskrise, og for disse finnes det færre offentlige hjelpetiltak.

-Vi har jo en hjelpetelefon det går an å ringe inn til, men vet at for mange som er i det helt akutte er det kanskje ikke så lett å snakke med noen der og da, og da får det fatale konsekvenser, sier Klunderud.

Mer åpenhet
Når få oppsøker hjelp blir det vanskelig å forebygge, sier Bente Birkeland, spesialrådgiver i Sykehuset Innlandet, til Hamar Arbeiderblad.

Hun mener det er viktig å øke åpenheten rundt selvmord.
-Dersom du registrerer at noen du kjenner isolerer seg, endrer rusvaner, skader seg eller virker trist og nedfor over lengre perioder, da er det lov å spørre "hvor vanskelig har du det nå?" Det er ikke farlig å stille spørsmål rundt tanker om å ta sitt eget liv når vi ser folk sliter, sier Birkeland.

Hør Anne Grethe Klunderud på P4 her:

Les saken i Hamar Arbeiderblad.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.