Trekker seg fra brukerråd i protest

Christine Rosenqvist trekker seg fra brukerrådet ved Akershus universitetssykehus. Som brukerrepresentant får jeg ikke anledning til å stille spørsmål jeg mener er viktige, svarene blir trenert, og ledelsens budsjettforslag nå fikk begeret til å renne over. Jeg er lurt inn i et system jeg ikke vil være en del av, skriver hun til sykehusstyret. –Dette synliggjør at brukerrepresentanten kan komme i en gisselsituasjon, sier landsleder Anne Grethe Klunderud, som støtter Rosenqvist.

- Dette er et eksempel på at brukermedvirkningen ikke blir reell, sier Klunderud. – Nå håper vi at styrene i helseforetakene tar dette problemet på alvor, og gjør noe med det. Det er varslet nedskjæringer i mange helseforetak, og brukerrådene kan ikke bare sitte og strø sand på det.

- Det er kjempetrist at Rosenqvist ikke føler at hun får gjort noe i brukerrådet. Men det er ingen grunn til å bli sittende der som et alibi, sier Klunderud, som støtter beslutningen.

Christine Rosenqvist, som er medlem av Mental Helse, har gitt Brukerrådet ved Akershus Universitetssykehus og styret for Akershus Universitetssykehus denne begrunnelsen for å trekke seg:

Etter snart ett år som brukkerrepresentant ved Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus har jeg sett at et felles brukerråd for somatikk og psykisk helse ikke fungerer. Jeg ser at psykisk helse blir usynliggjort og ikke får den plass dette fagområdet trenger. Som brukkerrepresentant får jeg ikke anledning til å stille spørsmål jeg mener er viktige, svarene (om jeg får dem) blir trenert i månedsvis, og jeg får ikke den informasjon jeg trenger for å i vareta mitt verv.

Etter en grundig refleksjonsrunde har jeg kommet fram til at jeg ikke lenger kan forsvare å være brukerrepresentant for psykisk helse ved Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus. Som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus deltar man i et «spill for galleriet», og er med på å legitimere en ordning som ikke fungerer. Dette kan jeg ikke være med på lenger. Det som fikk dråpen til få begeret til å renne over var direktøren for psykisk helses forslag til budsjett.

Jeg vil her forholde meg til den manglende behandling forslaget har fått internt. I henhold til retningslinjer brukerrådet får, skal brukerrepresentanter bidra i plan - og budsjettprosesser. Det har vi ikke hatt noen anledning til å gjøre. Vi har ikke fått tilstrekkelig informasjon til å forstå forslagets bakgrunn. Brukerrådet fikk en orientering om budsjettet ved siste brukerrådsmøte.  Vi fikk ingen muligheter til å komme med  bidrag eller delta i planlegging. Vi ble presentert et ferdig utarbeidet forslag. I styremøtet fantes det heller ingen slike muligheter. Saken var kommet for langt til det. 

Jeg kan ikke fortsette å være brukerepresentant for psykisk helse ved Akershus Universitetssykehus. Ordningen fungerer ikke etter de retningslinjer jeg ble forespeilet da jeg ble brukerrepresentant, og som man forespeiler samfunnet. Å fortsette som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet ved Akershus Universitetssykehus vil bare bidra til å sementere et system som undergraver vårt demokrati, fastlåser de maktbastioner som finnes og skaper nye. Jeg er lurt inn i et system jeg ikke vil være en del av. Det er et system brukere ikke er tjent med.  Dette har jeg ikke samvittighet til.

Med hilsen Christine Rosenqvist                                                            Ellingsrudåsen 10. desember 2009

Opprettet: 10.12.2009 | Sist endret: 10.12.2009

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.