Tok julen i egne hender

Ekteparet Linda og Knut Arne Øye hadde lenge snakket om en alternativ jul. I fjor kontaktet de Frelsesarmeen for å tilby seg som frivillige. Da Frelsesarmeen ikke hadde et tilbud julaften, bestemte de seg for å lage et eget arrangement.

Av Guro Waksvik

-          Jeg har lenge følt at julen er vanskelig. Spesielt tiden før julaften, med mye mas og jag, hvor mye handler om store og dyre presanger. Etter at jeg ble dårlig, synes jeg julen ble verre. Jeg opplever julen som hyklersk, sier Knut Arne Øye.

-          Jeg er veldig glad i julaften. Jeg ville lage en jul slik jeg skulle ønske meg den, sier Linda Øye.

Sammen med et par venner arrangerte de sin første alternative jul i fjor. Påmeldingene kom kjapt etter reportasjer i to lokalaviser. Men ikke nok med det. En rekke sponsorer tok direkte kontakt for å gi økonomisk bistand.

-          Vi hadde kanskje ikke planlagt den økonomiske biten så godt. I ytterste konsekvens ville vi tatt midler fra egen lomme. Men økonomien gikk rundt, forteller Knut Arne.

Arrangementet er ikke i regi av Mental Helse, selv om det er flere medlemmer som er påmeldt. Både Linda og Knut Arne er begge er aktive i lokallaget i Sandnes. Linda er også vara til styret i Mental Helse Sør Vest, og representant i flere brukerråd.

-          Alle skal føle seg velkomne uansett bakgrunn. Vi bruker ikke båser som psykisk syk. Julen feires likt uansett. Her skal samtlige få lov til å være gjester og medmennesker, presiserer hun.

Tid for tanker

I år som i fjor er det godt med påmeldte. Arrangementskomiteen måtte sette strek ved 43. De påmeldte er i alderen 5 til 87, fra alle samfunnslag. Kvelden før kvelden vil Linda lære seg navnet på samtlige gjester. For det er viktig at alle skal føle seg personlig velkomne i et fellesskap. På menyen står både ribbe og pinnekjøtt. Til dessert blir det riskrem med jordbærsaus, alt laget fra bunnen av.

-          Vi åpner dørene klokken 12. Da skal vi i gang med å skrelle poteter og dekke bord. Vi setter fram kaffe og småkaker. Julaften er en dag for tanker, og mange synes det er godt med en prat. I fjor kom den første halv tolv, forteller Knut Arne.

Ingen får ta med seg gaver hjemmefra, for det skal ikke være slik at noen får mye og andre ingenting. Derimot har arrangementskomiteen ordnet med både julenisse og hundre pakker. Så det blir en overraskelse eller to til alle, og garantert mest til barna.

De som ikke har mulighet til å komme seg til Gausel utenfor Sandnes for egen hjelp, får tilbud om skyss.

-          Ingen skal bli sittende alene hjemme på grunn av transport. Drosje kan fort bli for dyrt for dem som bor litt usentralt til, sier Linda.

Setter ting i perspektiv

-          Noen sa det var den beste julen de hadde hatt, og slik var det for oss også Vi føler vi er heldige som får være med på dette. Det setter ting i perspektiv og har en positiv effekt både på psyke og selvtillit, sier Linda.

Mange av de samme gjestene kommer også i år. Linda forteller om to eldre damer som begge bodde i samme blokk:

-          De hadde aldri sett hverandre før. Nå går de på kaffebesøk til hverandre.

Etter fjorårets julaften var ekteparet ikke i tvil om at dette ville de gjøre igjen.

-          Vi satt oppe til fire om natten for å fordøye inntrykk. Så sant vi er i stand til det, vil vi gjøre dette årlig, avslutter Knut Arne og Linda Øye.

Opprettet: 22.12.2009 | Sist endret: 22.12.2009

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.