Ahus vil kutte der det smerter mest

- Det er helt uakseptabelt at Ahus skjærer ned på tilbudet i psykiatrien, sier fylkesleder Gunnar Singstad i Mental Helse Akershus. Mandag kveld holdt han appell utenfor sykehuset i Lørenskog, der ledelsen har planlagt kutt på minst 30 millioner i psykiatrien. Helseforetaket skal i alt kutte 300 millioner.

 - Nå begynner både første- og andrelinjetjenesten å trappe ned igjen, sier Singstad. Forslaget om å kutte minst 30 millioner er ille. Psykiatrien har ikke vært med på å skape underskuddet på sykehuset, tvert imot har den gått med overskudd. Men ledelsen har altså foreslått at den skal være med på å dekke underskuddet.

- Jeg regnet med at det kom nedskjæringer i kommunene, men det var overraskende at også det psykiske helsevernet skal merke sparekniven. Forslaget om å spare inn 18 plasser ved langtidsavdelingen på Elvestad ved Årnes i Nes kommune er trist. Der yter de veldig god omsorg, og pasientene får god oppfølging når de skal ut. Det er slett ingen oppbevaringsplass, sier Singstad.

- Spareplanene rammer også de ambulante teamene ved Lillestrøm, Jessheim og Grorud DPS. Dette er gode tilbud, de kommer hjem til folk, sier Singstad og bekrefter at helseforetaket på denne måten velter utgifter over på kommunene. Kommunene har begynt å skjære drastisk ned:

- Hurdal kommune skjærer vekk tre delstillinger, og står igjen med 1,3 årsverk til psykisk helsearbeid. Nannestad kutter i dagtilbudet, Rælingen tar to årsverk i hjemmebaserte tjenester, og Skedsmo kommune har i år tatt 300 kroner i egenandel for en støttesamtale. Dette er nedtrapping.

Det møtte opp mellom 40 og 50 utenfor sykehuset i Lørenskog mandag kveld, de fleste var ansatte som rammes direkte av kuttforslaget. Brukerorganisasjonene var invitert til å være med i de ansattes markering.

Mer om saken og markeringen hos NRK Østlandssendingen og i Romerikes Blad.

Opprettet: 08.12.2009 | Sist endret: 08.12.2009

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.