2009

Bergen var først. Nå følger Stavanger etter. Landets andre psykebil er i drift fra nyttår. - Nå håper jeg andre helseforetak kommer etter, sier initiativtaker Målfrid J. Frahm Jensen i Mental Helse.

Det er bra at regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal utrede spørsmål knyttet til utstøting og sykefravær i helse- og omsorgssektoren. Helse- og omsorgsektoren ligger høyt på sykefravær, og det offentlige har som den største arbeidsgiveren i sektoren et særlig ansvar for å gjøre noe med dette. Men igjen er stemmene til dem som har opplevd å bli utstøtt, eller som har erfart å bli syke, blitt parkert på sidelinjen.

Ekteparet Linda og Knut Arne Øye hadde lenge snakket om en alternativ jul. I fjor kontaktet de Frelsesarmeen for å tilby seg som frivillige. Da Frelsesarmeen ikke hadde et tilbud julaften, bestemte de seg for å lage et eget arrangement.

Protestene mot at Akershus Universitetssykehus skulle legge ned 18 plasser på Elvestad i Nes, og fire akutteam på Romerike, kan ha nådd fram. Mens helseministeren forsikrer at akutteamene skal beholdes, både på Romerike og ellers i landet, sier direktør Trond Rangnes på Ahus at forslaget om å legge ned Elvestad trekkes fra styrebehandling.

Christine Rosenqvist trekker seg fra brukerrådet ved Akershus universitetssykehus. Som brukerrepresentant får jeg ikke anledning til å stille spørsmål jeg mener er viktige, svarene blir trenert, og ledelsens budsjettforslag nå fikk begeret til å renne over. Jeg er lurt inn i et system jeg ikke vil være en del av, skriver hun til sykehusstyret. –Dette synliggjør at brukerrepresentanten kan komme i en gisselsituasjon, sier landsleder Anne Grethe Klunderud, som støtter Rosenqvist.

- Det er helt uakseptabelt at Ahus skjærer ned på tilbudet i psykiatrien, sier fylkesleder Gunnar Singstad i Mental Helse Akershus. Mandag kveld holdt han appell utenfor sykehuset i Lørenskog, der ledelsen har planlagt kutt på minst 30 millioner i psykiatrien. Helseforetaket skal i alt kutte 300 millioner.

Mental Helses hjelpetelefon er tildelt et felles internasjonalt nummer innenfor EU/EØS-området. Dette betyr at uansett hvilket land du er i innenfor området, kan du ringe 116 123 hvis du trenger hjelp eller har behov for noen å snakke med. Du vil da komme til hjelpetjenesten i det landet du er i.

Ikke gjør det enda vanskeligere for folk som sliter psykisk, ber landsstyret i Mental Helse. Hvis arbeidsgiverne skal bære mer av utgiftene ved sykefravær, tør de ikke ansette folk med psykiske helseplager.

På Jæren distriktspsykiatriske senter er fysisk aktivitet hovedsatsingsområde og en viktig del av behandlingsopplegget. Men etter utskriving erfarer mange at det er vanskelig å finne motivasjon til å fortsette å trene alene. Da kan være aktuelt å søke om en treningskontakt. (Denne og fire andre artikler om emnet kan du lese i Sinn & Samfunn nr 5, 2009.)

Kommunene på nedre Romerike reagerer skarpt på forslaget om kutt i tjenestetilbudet på Akershus universitetssykehus. Kuttene rammer særlig folk med psykiske lidelser. Mandag blir det en stor markering ved sykehuset, der bl.a. Mental Helses Gunnar Singstad skal tale.

-Godtar statsministeren reduksjon i budsjettene til psykiatrien for å saldere underskudd i somatikk, spurte Dagfinn Høybråten fra Kristelig folkeparti i Stortingets spørretime i dag. Statsministeren svarte med at psykiatrien må heller se på hvordan midlene organiseres på. Mental Helse krever at Stoltenberg nå tar sterkere styring over helseforetakene.

- Selv om Opptrappingsplanen for psykisk helse oppfylte planen i forhold til barn og unge, var måltallene alt for lave. Barn og unge som nå trenger hjelp opplever i tillegg at kommuene kutter i tilbudene, sier Anne Grethe Klunderud, landsleder i Mental Helse.

Mental Helse var søkerorganisasjon da Jæren distriktspsykiatriske senter (DPS) søkte Helse- og rehabiliteringsmidler. Resultatet ble midler til å finansiere to nye medarbeidere med brukererfaring i et toårig prosjekt.

I dag deles det ut 230 millioner kroner av overskuddet fra Extra-spillet. Pengene går til frivillige organisasjoner som jobber med helse og fordeles likt mellom prosjekter innen forebyggende helsearbeid, rehabilitering og brukernær forskning. Det er Stiftelsen Helse og Rehabilitering som deler ut midlene.

-Dette er et fantastisk gledelig resultat for organisasjonen og for alle de gode prosjektene som har søkt gjennom Mental Helse. 9,6 millioner skal fordeles rundt om i landet på 31 prosjekter, en rekordsum, sier Mette Kammen, generalsekretær i Mental Helse.

Misforstått bruk av taushetsplikten er et alvorlig hinder for samarbeid om psykisk syke. Helsepersonell har en tendens til å skylde på taushetsplikten, når politi eller pårørende ber om opplysninger, og i noen ytterst få tilfeller har dette fått tragiske følger.

Den viktige jobben som likestillings- og diskrimineringsombud ble fredag besatt med en person som har arbeidet mot diskriminering i mange år. Generalsekretær Sunniva Ørstavik går fra Rådet for psykisk helse til ombudsjobben. Hun begynner ved årsskiftet.

Etter tre år med nettjenesten www.sidetmedord.no, et tilbud ved Hjelpetelefonen til Mental Helse, har litt over 15.000 meldinger blitt besvart. I snitt svares det på ca. 100 meldinger i uka. De fleste henvendelsene handler om problemer innskriverne har i forhold til andre.

Håp sto sentralt i undervisning for pårørende på Ryfylke distriktspsykiatriske senter onsdag kveld. I overkant av 30 møtte opp til undervisningen, som var åpen for alle.

Mental Helse Buskerud toner ned festlighetene, men tar en politisk markering av at fylkeslaget fyller 30 år. Det skjer på Fylkeshuset i Drammen, med fylkesordføreren som vert. Hele Buskerudbenken på Stortinget er invitert.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.