2007

Opptrappingsplanen for psykisk helse avsluttes i 2008 uten forpliktende planer for hvordan arbeidet skal videreføres i kommune-Norge. I en undersøkelse sier åtte av ti rådmenn at de er bekymret for situasjonen. Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri og Mental Helse Norge krever forpliktende svar fra politikerne før valget.

Bygdedyret har mange liv på samvittigheten. Tor Jonsson ga det navn, før det tok livet hans. Knut Hamsun flyktet fra det. Forresten – det har ingen samvittighet, bygdedyret. I stadig nye skikkelser ligger det og lurer på dem som er annerledes, som stikker seg ut, som finner på noe nytt.

”Det er litt dumt”, sier Charlotta. Det må være årets underdrivelse. Stivbeint byråkrati gjør at hun mister et år på videregående skole, fordi hun er innlagt på Kringsjåtunet. Fordi hun er psykisk syk og får behandling.

Psykologspesialist Kari Lossius ønsker dokumentasjon som gjenspeiler hva den enkelte helsespesialist faktisk kan. - På andre felt i livet velger vi det vi vurderer som best. Den muligheten bør vi ha også når det gjelder valg av behandler, sier hun.

Når Erling Jahn kommer ruslende med en liten ryggsekk, minner han om Ludvig. Du vet han litt engstelige, som har sånn lyst på en lakrisbåt til, og lurer på om han får ligge innerst. Han innrømmer det også, han er litt Ludvig. Men når han nagler en vranten byråkrat eller en unnfallende politiker med blikket, og stemmen blir lav og drepende saklig, da er han en annen. En robot, mener han selv. På landsmøtet i oktober går han av som landsleder i Mental Helse.

Jæren Distriktpsykiatriske senter har stilt to plasser til rådighet for personer som selv bestemmer når de trenger innleggelse – og dermed er tvangsbruken gått ned. Etter en studie- og forsøksperiode på to år ble de to plassene som egentlig het kriseplasser omdøpt til brukerstyrte plasser og gjort permanent.

Mental Helse får stadig nye medlemmer! - Først i september er det registrert 1077 nye medlemskap, mens det på samme periode i fjor var det 995 medlemskap, opplyser organisasjonskonsulent Håkon Røsaker. Også Mental Helses ungdomsorganisasjon vokser, nylig ble medlem nr. 500 registrert. Vervekampanjen fortsetter fram til 1. oktober.

- Mitt inntrykk er at enkelte bedrifter synes IA-avtalen, et inkluderende arbeidsliv, gjør seg best i glass og ramme på direktørens kontor. Da kan man med god samvittighet overfor kunder fortelle at man er en IA-bedrift. Nå er tiden er moden for en sertifisering av tjenesten, sier rådgiver Martin Holm ved Mental Helses Arbeidslivstelefonen.

Med Verdensdagen for selvmordsforebygging som bakteppe, lanserte Målfrid J. Frahm Jensen diktsamlingen ”gjennom ord” i Sandnes i helgen. Omtrent 50 fant veien til lanseringen, blant annet representanter fra Mental Helse, Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning og Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

Mental Helse Ungdom arbeider for innføring av ventelistegaranti for barn og unge med psykiske problemer. - Vi mener bestemt at dette vil kunne være med på å hindre flere selvmord årlig i Norge, sier leder i Mental Helse Ungdom, Adrian W. Kjølø Tollefsen, på Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september.

Utfordringene handler om kultur, holdninger, menneskesyn og makt. Vi må tørre å tenke nytt, og vi må ha noen ideer og drømmer om hvor vi vil sammen. Det viktigste er tjenester for brukerne på brukernes premisser, sa generalsekretær i Rådet for psykisk helse Sunniva Ørstavik (bildet), under åpningen av konferansen Hvis vi skulle starte på nytt, på Hamar 11. september.

- Den som ikke blir sett, respektert og lyttet til, vil som siste utvei påkalle oppmerksomhet gjennom symptomer, sier professor og fastlege Eivind Meland.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.