Barn blir fortsatt ikke sett

Det ble stående applaus for Monika Landsverk, fylkesleder i Mental Helse Telemark, da hun fortalte sin historie under Småbarnsdagane i Førde. Verdensdagen ble markert med en todagers konferanse med sped- og småbarn i risiko på dagsorden.

Tekst : Guro Waksvik

- Alle har en psykisk helse, også de aller minste, sa psykologspesialist Camilla Voss da hun åpnet Småbarnsdagane i Førde 28. september.

Fortsatt ser det ut til å være en umulig tanke at årsakene kan være psykiske når småbarn strever med søvn, spising eller kommunikasjon. Voss er en del av Konsultasjonsteam for sped- og småbarn i risiko, et tverrfaglig samarbeidsporsjekt i Sogn og Fjordane.

- Vi Vi må gi de minste en bedre start. Vi må tidlig inn, og vi må løfte og støtte sammen. Det er en ubehagelig erkjennelse at vi ofte vet hvem de sårbare barna er, men likevel tar det år før hjelpen kommer. Det er mange instanser og samarbeidet er ofte for dårlig, sier Voss.

Fra tragedie til ressurs

Å være barn uten en barndom. Monika Landsverks historie er så ufattelig grusom. Den er slik at vi knapt vil høre den, for det gjør så vondt. Monikas historie forteller om et liv hvor hjelpeapparatet gjennom årtier har sviktet i alle ledd.

- Grov svikt skjer også i dag. Jeg vil nå fagfolk med dette, derfor står jeg fram, forteller Landsverk.

Hun er fylkesleder i Mental Helse Telemark, og er også nettverkskontakt for Hjelpetelefonen.

- Tiden i Mental Helse har gitt meg en selvtillit jeg aldri tidligere har hatt. Jeg har også fått en sjanse til å snu det traumatiske til noe konstruktivt. Nå håper jeg noen tar med seg historien min inn i arbeidet sitt. Vi er i 2006, og vi ser fortsatt ikke barna som vi bør, sier hun.

Monika Landsverk er hjelpepleier, og mor til fire. Hun har i dag et liv hun synes er verdt å leve, og hun står gjerne fram igjen, for å få hjelpeapparatet til se barna bedre enn de gjør i dag. Hun mener mange av dem som arbeider med barn vegrer seg for å handle ut fra mistanke.

- Det er første gang jeg har stått foran en forsamling med min historie. Nå føler jeg meg tappet, men med en klar fornemmelse av at jeg har nådd min visjon. Derfor gjør jeg gjerne dette igjen, sier Landsverk.

Regionssekretær i Mental Helse, Sølvi Hagen, var til stede under arrangementet i Førde.

- Du kunne hørt en knappenål falle. Monika Landsverks historie er det sterkeste jeg har hørt. Jeg finner ikke ord som beskriver hva jeg føler. Etter å ha vært gjennom det hun har, har hun kommet ned med begge beina på jorda. I tillegg har hun krefter og ressurser til å stå fram. Monika har evnet å snu en tragedie, til å bli en hjelp for tjenestetilbudet. Jeg tror tilhørerne følte seg nakne og avkledde, sier Hagen.

Sped- og småbarn på dagsorden

Småbarnsdagane ble arrangert for tredje gang, og målgruppen er helsesøstre, barneleger, psykologer og andre som arbeider med barn og familier. Det er første gang konferansen arrangeres i samarbeid med Mental Helse og Verdensdagen.

- Verdensdagens tema er midt i blinken for oss. Derfor var det naturlig å ta kontakt. Samarbeidet har vært godt, og vi håper det kan bli en tradisjon, sier psykolog Terese Kim Ramnefjell og spesialpedagog Wenche Kirkebø.

Begge er i årets arrangementskomité, og er strålende fornøyd med fulle hus og gode tilbakemeldinger. Over 100 fagfolk deltok, for det meste fra Sogn og Fjordane, men også fra resten av landet.

- I år har vi gått bredere ut med informasjon, i tillegg til egen nettside, forteller Ramnefjell.

Kerstin Neander fra Sverige forleste om sine erfaringer med Gryningen, et dagsenter for sped- og småbarn og familiene deres. Neander er Marte Meo supervisor, og arbeider for tiden med et forskningsprosjekt knyttet til den kliniske erfaringen hun har fra Gryningen. Sjefspsykolog Nancy Moss og klinisk pedagog Sidsel Haug, begge fra spedbarnsteamet ved BUP, Buskerud sykehus, fortalte om sine metoder og erfaringer. I tillegg ble det arrangert fagtorg med ulike tema relatert til sped- og småbarn.

Opprettet: 02.10.2006 | Sist endret: 02.12.2008

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.