- Vi har utdannet 30 ungdomskontakter

- Mental Helse Ungdom har i løpet av ett år utdannet 30 ungdomskontakter etter undervisningsprogrammet venn1.no. Ungdomskontaktenes fremste oppgave er å drive forebyggende arbeid innen psykisk helsearbeid i videregående skole, folkehøgskoler og på ulike fritidsarena over hele landet. De skal også sette fokus på egen og venners psykiske helse, sier prosessleder Bjørn Smith-Hald.

Ole Marius Vollen

Den andre ungdomskontaktsamlingen på under ett år arrangeres denne helgen i regi av Mental Helse Ungdom på Quality Hotel & Resort Skjærgården i Langesund i Bamble kommune.

Et tjuetall ungdommer fra hele landet er tilstede og utdannes til nye ungdomskontakter - mens godkjente ungdomskontakter deltar i videreutdannelseskurs.

- Ungdomskontakter i hvert fylke

- Målet for Mental Helse Ungdom er å ha ungdomskontakter i hvert fylke. Vi har nå utdannet 30
ungdomskontakter, opplyser Bjørn Smith-Hald til mentalhelse.no.

Smith-Hald har sammen med kurskollega Gro Jørgensen vært med på seks ungdomssamlinger i regi av Mental Helse Norge. De er ansvarlig for skolering av ungdomskontakter for Mental Helse Ungdom i dag.

Det startet med en ungdomssamling på Hamar for fem år siden og for to år siden ble undervisningsprogrammet venn1.no godkjent. Tidligere ungdomssekretær Hanne Tangenes i Mental Helse har vært en pådriver i dette arbeidet.

Venn 1.no inngår i Psykisk helse i skolen og er en fellessatsning fra Sosial- og helsedirektoratet, Barne- og familiedepartementet, Utdanningsdirektoratet, Rådet for psykisk helse, Stiftelsen Psykiatrisk opplysning, Voksne for Barn, Sykehuset Asker og Bærum og Mental Helse Norge.

Holdningsskapende arbeid

- Ungdomskontaktene får kunnskap og kjennskap til psykisk helsearbeid. De deltar i gruppesamtaler,

lærer å holde foredrag og snakke i forsamlinger, sier ungdomssekretær Ole Marius Vollen i Mental Helse Ungdom.

Ungdommene lærer også om hvordan de kan forebygge negative holdninger og fordommer, om psykiske problemer. De skal være en støtte for ungdom som sliter i hverdagen og som trenger hjelp.

- De skal også informere om hva slags hjelp en ungdom kan få i hjemkommunen. Ja, oppgavene er mange for ungdomskontaktene. De som vil jobbe som ungdomskontakter må være åpen i forhold til sin psykiske sykdom eller psykiske sykdom til pårørende, forteller Vollen.

Han understreker at ungdomskontaktene må være mellom 16 og 30 år, være medlem av Mental Helse Ungdom, og kunne klare å stå foran en klasse å snakke om sin psykiske sykdom eller psykiske sykdom til pårørende.

- God psykisk helse er viktig

- Gjennom undervisningsprogrammet venn1.no ønsker vi å sette søkelyset på viktig informasjon som ungdomskontaktene trenger for å kunne undervise i hvordan ungdom bedre kan ta vare på egen og venners helse, sier Vollen.

Ungdomskontaktene fikk på samlingen på Quality Hotel i Langesund også hilse på Mental Helse Norges nye generalsekretær, Olav Kasland.

- Jeg skal ikke være "eplekjekk" og fortelle dere om hva som skal gjøres, for det vet dere best selv. Men vi vet alle hvor viktig det er å være åpen rundt psykisk helse, sa Kasland til ungdommene.

Han mente at en god psykisk helse er et viktig fundament for å mestre livet og han ønsket ungdomskontaktene lykke til i arbeidet.

- Stigmatisering av psykisk syke rammer mange urettferdig og derfor er den jobben dere gjør - med å drive forebyggende arbeid blant ungdom, svært viktig for Mental Helse, uttalte generalsekretær Olav Kasland.

Opprettet: 30.10.2005 | Sist endret: 02.12.2008

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.