- Prioriter helsesøstertjenesten og helsestasjoner for barn og ungdom

- Det er urovekkende at så mange som én av fire jenter i ungdomsskolen sliter med psykiske problemer i Oslo. Elevenes helsetilstand avhenger av hvilken skole de går på. Enkelte skoler er veldig flinke til å skape et godt psykososialt miljø, andre ikke. Skoler og kommuner bør prioritere helsesøstertjenesten og helsestasjoner for og barn ungdom. Det kan føre til bedre psykisk helse for mange skolelever, sier ungdomssekretær Ole Marius Vollen i Mental Helse Ungdom (MHU).

Ole Marius Vollen

En studie utført blant 7000 10. klassinger i Oslo viser at så mange som én av fire jenter i gjennomsnitt lider av depresjoner. Bare én av ti gutter sliter med det samme, skriver VG.

Dette er ikke bare et Oslo-problem.Tendensen er lik for hele landet. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som har samlet inn data fra alle fylker.

Skolested er avgjørende

25 prosent av jentene og ti prosent av guttene i 15 - 16 årsalderen sliter psykisk. Jenter i pubertetsalderen er mest utsatt for depresjoner.

- Mental Helse Ungdom har i lang tid hevdet at det psykososiale miljøet på skolen er svært viktig for elevenes helsetilstand. Det avhenger faktisk av hvilken skole de går, hevder ungdomssekretær i MHU, Ole Marius Vollen.

- Viktig med skolehelsetjeneste

Vollen mener skolene og kommunene må ta elevene på alvor og ikke nedprioritere skolehelsetjenesten, slik enkelte kommuner gjør.

- Det viser seg at skoler som skaper et godt psykososialt miljø, kommuner som har helsestasjoner, helsesøster og skolehelsetjeneste, har færre problemer. Helsesøstra er i hvert fall svært viktig for mange unge jenter, hevder Vollen.

- Sliter med selvfølelsen

Ungdomssekretæren i Mental Helse Ungdom tror nok at forventningspress, som gode karakterer, rett klesstil og riktig mobiltelefon, kan slite på selvfølelsen til mange skoleelever.

- Vi ser heller ikke bort i fra at økningen i forhold til at så mange sliter i dag, kan være mer fokus, åpenhet og opplysning innen psykisk helse, sier Ole Marius Vollen.

Les mer om den norske folkehelsa

Opprettet: 13.10.2005 | Sist endret: 02.12.2008

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.