Hopp til hovedinnholdet

2003

Har systemet med kontroll- kommisjoner i psykisk helsevern overlevd seg selv? Det er et av spørsmålene som stilles når Mental Helse arrangerer konferanse om kontroll- kommisjonsarbeid 21. - 22. oktober.

-Det er et stort ansvar og en stor utfordring for Mental Helse Norge å holde i alle trådene når Verdensdagen skal avvikles. Det er helt avgjørende for oss at alt som skjer ute blir registrert hos oss, husk derfor innmeldingsfristen 1. september sier generalsekretær Einfrid Halvorsen.

PRESSEMELDING FRA MENTAL HELSE NORGE

PRESSEMELDING FRA MENTAL HELSE NORGE

Verdensdagen for psykisk helse markeres over hele landet den 10.oktober. Dette er en nasjonal dugnad for å fremme åpenhet om psykisk helse!

Det er stor bredde i markeringen av Verdensdagen for psykisk helse. Mer enn 650 arrangementer er meldt inn. Verdensdagen er del av en internasjonal markering den 10.oktober.

Stortingsrepresentant Inge Ryan fikk Mental Helses pris for mot og åpenhet på Verdensdagskonferanse i Stjørdal. Prisen fikk han for å stå fram med historien om sønnens selvmord.

Brukerorganisasjonene i Oslo samarbeider med Oslo Domkirke om en utradisjonell markering av Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

Bedre samspill mellom brukere og hjelpere

Psykisk syke lærer opp tjenesteapparatet

Bygg ut psykiatrisk legevakttjeneste over hele landet, sier Mental Helses Einfrid Halvorsen i en pressemelding på Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

Telefon for Arbeidslivet registrerer stor pågang i høst. I september tok prosjektleder Bente Tangen  i mot mer enn 90 samtaler.

Mer enn halvparten av henvendelsene til Telefon for Arbeidslivet kommer fra Oslo/Akershus, melder prosjektlederen i sitt siste nyhetsbrev.

Halvveis i opptrappingsplanen er bruken av tvang ikke redusert, til tross for Helseminsterens løfter om mindre bruk av dette, sa Erling Jahn på nrk etter Brennpunkt programmet tirsdag. TV reportasjen satte fokus på psykiatrikøen som vokser. En konsekvens av dette er mer bruk av tvang, og mindre tid til behandling.

Halvveis i opptrappingsplanen er bruken av tvang ikke redusert, til tross for helseminsterens løfter om mindre bruk, sa Erling Jahn på NRK etter Brennpunkt programmet tirsdag. Reportasjen satte fokus på psykiatrikøen som vokser. En konsekvens av dette er mer bruk av tvang, mindre tid til behandling.

Spesialisthelsetjenesten og kommunene må samarbeide bedre så syke mennesker får den hjelp de trenger. Det sier generalsekretær Einfrid Halvorsen etter tirsdagens Brennpunkt program som satte fokus på køene i psykiatrien.

Hvordan skal man holde øye med selvmordsutviklingen her i landet når tilgjengelig tall og statistikk er mer enn 2 år gammel? Noe må gjøres, sa generalsekretær Einfrid Halvorsen i møte med Helseministeren i dag.

Alle ønsker å ha en god helse også psykisk sett. Vi ønsker å få befolkningens psykiske helse på dagsorden og synliggjøre verdien av god psykisk helse. Det skriver ledelsen for Mental Helse i en uttaelse til jubileumsdagen 3. september.

Mental Helse markerer sitt 25 års jubileum denne høsten. Foreningen som mange mente kun ville være en "døgnflue" da den ble startet i september 1978, har i dag 6000 medlemmer og 200 lokallag.

10. desember deler stiftelsen "Pris til fremme for ytringsfriheten i psykisk helsevern" ut sin pris. I år er temaet Mediemakt og psykisk helsevern. Stiftelsen ønsker forslag på kandidater.

Helseminister Dagfinn Høybråten vil være tilstede ved åpningen av et stort arrangement på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med Amaliedagen 22. august. Bak Amaliedagene står We shall overcome, Galebevegelsen, Lpp og Mental Helse.

Er sykemelding løsningen når det er vanskelig på jobben? Det spør prosjektleder Bente Tangen i Telefon for Arbeidslivet i et debattinnlegg i Dagbladet.

Mental Helse venter fremdeles på opprettelsen av psykiatrisk bakvakt på Sør-Helgeland. Dette tar for lang tid, mener lokallagslederen.

Mental Helse Buskerud trommer sammen til en anderledes kulturkveld den 9. juli. Rammen er hyggelig, men budskapet klart og alvorlig: Livskriser tar ikke ferie, sier initiativtaker Anne Grethe Klunderud.

TV-aksjonen for 2004 er tildelt Rådet for Psykisk Helse og Kirkens Bymisjon. Aksjonen "Et verdig liv" skal bekjempe sosial nød i Norge.

På Sandane i Sogn og Fjordane deltar Mental Helse i et prosjekt der 7 ulike lag for mennesker med funksjonshemming og kronisk sjuke samarbeider.

Det var stor iderikdom under konferansene "På sporet med psykisk helse" som ble avviklet denne våren. Er du på jakt etter en god ide for ditt Verdensdagsarrangement bør du lese dette!

Telefon for Arbeidslivet passerer nå 1000 samtaler. Prosjektet har vært i drift i 14 måneder. Antall samtaler pr dag øker, og alt tyder på at denne tjenesten er det behov for, sier prosjektleder Bente Tangen.

-Disse togturene skal vi ta lærdom av. Her skal de gode ideene komme frem slik at oppmerksomheten omkring Verdensdagen for psykisk helse fortsetter å øke, sa Gunn-Elin Bjørneboe, divisjonsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet på den første togkonferansen - som startet i Oslo og gikk tur/retur Halden.

Sykehusene i Nord Trøndelag, Fylkeslegen og Mental Helse har samarbeidet om å lage en mal for Individuell Plan. Malen er enkel og til stor hjelp for den som vil igang med å utarbeide en slik plan.

Det mangler kunnskap om psykisk helse i arbeidslivet. Det mener prosjektleder for Telefon for Arbeidslivet, Bente Tangen, etter ett års drift av telefontjenesten.

Nærmere 800 har ringt Telefon for Arbeidslivet i løpet av det første prosjektåret. 2. april er det ett år siden telefontjenesten startet.

Vår nåværende ass. generalsekretær skal dessverre slutte hos oss, i den anledning søker vi etter hans etterfølger.

Grunnlaget for å realisere intensjonene i Nasjonal Plan for Selvhjelp er for spinkel og kan ikke støttes av Mental Helse Norge. Det skriver leder i MHN, Erling Jahn i en høringsuttaelse

Informasjons-og kommunikasjonsarbeidet om psykisk helse skal styrkes når det inviteres til idekonferansene:"På sporet av psykisk helse". Det er Sosial-og helsedirektoratet og Mental Helse Norge som står bak invitasjonen.

Sentralstyret i Mental Helse Norge utfordrer nå sine fylkeslag til å undersøke om kommunene tar brukermedvirkning på alvor.

-Skal vi forebygge de altfor høye selvmordstallene blant unge, må vi snakke med de unge på deres arena. Vi må inn i skolene, og snakke med ungdom om psykiske lidelser. Det mener Svein Skaara i Mental Helse Norge.

-Vi merker at arbeidslivet er blitt tøffere. Stadig flere innringere forteller at de er blitt fratatt arbeidsoppgaver, blitt oppsagt eller opplevd utestengelse. Det sier prosjektleder i Telefon for Arbeidslivet, Bente Tangen.

Landsleder Erling Jahn og generalsekretær Einfrid Halvorsen har i brevs form, sendt innspill til Regjeringens budsjettkonferanse på Torbjørnsrud 09. mars. I brevet kommer de med klare krav til oppfølging, for å nå Opptrappingsplanens mål.

Mental Helse Norges Ungdomskampanje begynner å finne sin form. Det har det siste året vært arbeidet med å utvikle en u-pakke og bygge opp et nettverk av informanter fra hele landet, bestående av to ungdomskontakter per fylke (ekstra i Nord-Norge) og en fylkeskontakt fra hvert fylke.

"Nattseilere" er tittelen på CD'en Mental Helse Norge planlegger å utgi i jubileumsåret 2003. Odd Volden, leder i Mental Helse Vest-Agder er ansvarlig for prosjektet sammen med Siv Westerlund, leder i Mental Helse Aust-Agder.

-Du er ikke alene om å ha det tungt. Det er budskapet fra prosjektet "Ung, Vill og Gal" som nå har lansert egne nettsider. Prosjektet er til for studenter i Trondheim som har skjulte handikap. Mental Helse er blant støttespillerne.

32 prosent av de som ringte Telefon for Arbeidslivet i januar måned kom fra butikkbransjen. De som ringer fra denne bransjen er som oftest ikke fagorganisert, forteller prosjektleder Bente Tangen

Rask og effektiv hjelp er avgjørende når du er syk. Dette prinsippet gjelder selvsagt også når du har en psykisk lidelse. Det sier generalsekretær Einfrid Halvorsen i Mental Helse Norge, i en kommentar til mandagens innslag i NRK programmet Puls om de lange ventelistene hos private psykologer.

Telefon for Arbeidslivet har avsluttet et vellykket første år. Ved årets slutt hadde prosjektleder Bente Tangen snakket med nærmere 600 innringere. Et flertall av de som ringer kommer fra Butikk-og salgsvirksomhet.

Stadig flere ringer Mental Helses Hjelpetelefon i forbindelse med samlivsproblematikk. En del av de som ringer lever i et vanskelig parforhold, andre ringer fordi tiden etter et brudd er problematisk.

Det er viktige oppgaver som venter Mental Helse Norge også i det nye året. -Det å satse på barn og unge og medlemsverving er blant hovedutfordringene, sier generalsekretær Einfrid Halvorsen i dette intervjuet ved årsskiftet.

Pressekontakt

- Politisk rådgiver og informasjonsleder

48 00 60 50

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.