Somatikk og psykiatri må samarbeide!

Ny dansk forskning viser at lettere psykiske lidelser gir fire ganger så stor risiko for hyppige sykehusinnleggelser for somatiske plager.-Dette viser hvor viktig det er å se pasienten ikke bare som en diagnose, men som et helt menneske. Det utfordrer somatikk og psykiatri til et samarbeid, mener Mental Helse Norge.

Det er NrKs helseprogram Puls, som tar dette tema opp i sitt program 18.november.
Informasjonsleder i Mental Helse Norge, Hilde Evensen Holm, sier i programmet at tallene fra Danmark viser hvor viktig det er å bli behandlet som "et helt menneske" når du er syk.
-En er ikke bare en diagnose, men et helt menneske med en spesiell historie. Det betyr at legene må ta tid til pasienten, og i enkelte tilfeller se mer enn et hjerteinfarkt eller et magesår, når en er innlagt for behandling.
Ullevål Universitetssykehus har ansatt psykiatere som utreder pasienter på de somatiske avdelingene, og akuttmedisinsk avdeling har en fast psykiater.
En undersøkelse utført der viser at blant mennesker som kom inn med sterke brystmserter, hadde mange panikkangst, og ikke noe fysisk galt med hjertet.
Mental Helse Norge mener et slikt samarbeid mellom psykiatriske og somatiske avdelinger er spennende, og ønsker lignende tiltak velkomne også ved andre sykehus.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.