Selvmord kan forebygges

Selvmord kan forebygges, mener en av landets fremste eksperter på selvmordsproblematikk, Lars Mehlum. Vi må jobbe bredt både med et bedre psykisk helsevern og med å skape et bedre samfunn for barna våre, for å få ned tallet på de altfor mange som årlig tar sitt eget liv. Det sa Lars Mehlum på en konferanse i Skien fredag.

-Lars Mehlum (bildet) er professor dr. med ved Universitetet i Oslo, seksjon for Selvmordsforebygging og -forskning. Han er en av flere foredragsholdere på konferansen, som arrangeres i anledning 10 års jubileumet for Mental Helses Hjelpetelefon.

- Hvert år dør 500-600 mennesker ved selvmord her i landet. Blant de unge i alderen 15-24 år er antall selvmord stigende, og vi ser desverre også at antall barn i alderen 10-14 år som tar sitt eget liv er stigende, sa Lars Mehlum på konferansen.

Han sier det må økt innsats til på flere områder, om denne utviklingen skal snu.
-Det psykiske helsevernet må styrkes. Vi må få flere behandlingsplasser og flere fagfolk må få spesialutdanning i selvmordsarbeid. Videre er det grunnleggende at en både på samfunnsnivå, men også i den enkelte familie,arbeider med et bedre samfunn for barn og unge. Mange barn er ensomme og får ikke den barndom og de muligheter de burde få, sier Mehlum.

Han sier videre at det er gjort undersøkelser blant unge som viser at god sosial støtte er en viktig buffer i livskriser. God støtte fra venner og familie eller god tilhørighet og trygghet i en skoleklasse kan være avgjørende for hvordan en ungdom takler en livskrise.

Mehlum er også bekymret over lett tilgang på informasjon om selvmord via internett.
-Informasjon er ikke bare et gode, det er også mye negativ og destruktiv informasjon på norske og utenlanske nettsteder. Desverre er kontrollen med hva som legges ut alfor dårlig, og i mange land, helt fraværende, sier Lars Mehlum.Dette rammer særlig barn og unge som er hyppige brukere av internett.

Han minner videre om nye risikogrupper for selvmord. Det viser seg at mange unge lesbiske/homofile er i faresonen i en sårbar fase i livet, og han viser også til at norske sykehus ser et økende antall unge innvandrerjenter blir innlagt etter selvmordsforsøk.
Omstilling og tøffe krav i arbeidslivet gjør at en også må ha fokus på selvmordsproblematikk i arbeidslivet, sier Lars Mehlum.

Opprettet: 20.10.2002 | Sist endret: 25.06.2006

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.