Aktivitet har vært suksessformelen i Sauda

Mental Helse Sauda er opptatt av å  ha varierte aktiviteter som mange kan delta på. I mange år holdt de på med turgruppe. Nå er det også svømming og sosiale tilbud med middager, bingo og basar de har å tilby sine 113 medlemmer. (Foto: Colourbox.com)

I snart ti år har Mental Helse Sauda hatt et gratis treningstilbud for sine medlemmer. Og medlemsmassen øker jevnt hvert eneste år. Til sammen er 113 av de 5000 innbyggerne i Sauda kommune i Ryfylke i Rogaland, medlem i Mental Helse.

- Vi løper ikke rundt med verveblokka, men vi er mange som snakker varmt om våre aktivitetstilbud til mennesker vi treffer. Vi er opptatt av at vi skal ha varierte aktiviteter som mange kan delta på, men treningstilbudet må man være medlem for å benytte seg av, forteller Martha Hocking.

Hun har vært lokallagsleder i Mental Helse Sauda i en årrekke, og synes fortsatt at det er ”kjekt å holda på med”.

Spol tilbake til 1999. Det brukerstyrte treffstedet ”Møteplassen” blir opprettet av kommunen. I 2003 søker lokallaget om prosjektmidler gjennom ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering, og får i gang et lavterskel treningstilbud.

Poulær vanngymnastikk. (Foto: Mental Helse Sauda)

- Treningstilbudet ble populært. Alle kan delta uavhengig av tidligere erfaring med trening. Hos oss er det ingen som ler eller kommenterer.

Så da prosjektmidlene tok slutt i 2006 bestemte Mental Helse Sauda seg for å opprettholde tilbudet til enhver pris.

Tilpasset aktivitetene etter økonomien

Uten prosjektmidler måtte endring til. Fra trening på treningssenter, til turgruppe og selvdrevne step-timer på ”Møteplassen”.  Heldigvis hadde de vært fremsynte nok til å investere noen av prosjektmidlene til step-kasser så de kunne fortsette treningen.

Senere søkte laget folkehelsemidler, og startet opp igjen med vanngymnastikk og styrketrening. 

Middag på møteplassen. (Foto: Mental Helse Sauda)

- Men det har hele tiden vært viktig med andre tilbud også. Middagstilbudet er veldig populært og det kommer alltid mange på hobbykveldene, forteller Hocking.

Ellers gjennom året blir det arrangert utflukter, bingo, basar, julebord, julemesse, markering av Verdensdagen, bowlingtur, hobbykvelder og kurs.

- Vi føler at vi når mange når vi har et bredt tilbud, sier hun.

Godt samarbeid med kommunen

 "Møteplassen" er åpent fire dager i uken. To av dagene er det kommunen som driver, de to andre er det Mental Helse Sauda.  ”Møteplassen” er et sosialt værested, og med kveldsåpent to dager i uken kan alle finne en tid det passer å komme innom.

Lokallagslederen kan anbefale andre lag å satse for å få i gang aktiviteter. 

- Søk ExtraStiftelen om prosjektmidler, og ikke gi opp når prosjektperioden er over. Man kan få det til å bli permanent med litt justeringer, oppfordrer Martha Hocking.  

For Mental Helse Sauda har det vært en suksessformel. Ikke noe som virket over natten, men med mange og gode aktivitetstilbud har de skapt interesse for Mental Helse og bygd en solid medlemsmasse.

Det har tatt mange år, men det virker.

***
Mental Helse er opptatt av hva som kjennetegner den gode kommune for psykisk helsearbeid. Lavterskel møteplasser og aktivitetssentra er en viktig arena i det kommunale forebyggende folkehelsearbeidet. Derfor vil vi presentere en del gode møteplasser fra ulike deler av landet i månedene fremover.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.