Åpner barnekrok

Prosjektleder Målfrid J. Frahm Jensen håper den nye barnekroken vil hjelpe barn og ungdom som er pårørende. Foto: Stein-Erik Karlsen

I dag får barn som er pårørende en egen barnekrok i foajeen på Psykiatrisk divisjon på Våland i Stavanger.

Gjennom Mental Helse fikk Stavanger Universitetssjukehus 100.000 kroner fra Extrastiftelsen Helse- og Rehabilitering, til å blant annet lage en barnekrok i foajeen i psykiatrisk avdeling. Målgruppa er barn og ungdom som er pårørende.  Etter å ha arbeidet med dette i ett års tid, håper prosjektgruppa nå at kroken vil gjøre det litt lettere å komme på besøk, både for liten og for stor. Det har ikke vært tradisjon i psykiatrien for å tenke på, eller ta noen lignende hensyn som dette til barn som er pårørende.

- Med en slik barnekrok der man har noe å ta seg til, blir det lettere for de voksne å slappe av og senke skuldrene under besøket, slik at det blir en fint samvær. Barna skjønner jo at det er noe som skjer, at mor eller far ikke har det bra, påpeker prosjektleder Målfrid J. Frahm Jensen, som også jobber som erfaringskonsulent.

Prosjektet kom i gang etter to sammenfallende hendelser. Det ene var at divisjonsdirektør Inger Kari Nerheim i utgangspunktet ønsket barnevennlig inngangsparti ved psykiatrisk divisjon og i alle de distriktspsykiatriske sentrene (DPS). Det andre var en erfaring Målfrid J. Frahm Jensen gjorde som frivillig i Rogaland Røde Kors Omsorg.

- I vanskelige situasjoner i omsorgsfordelingssaker, hjelper vi til med å bringe barna mellom foreldrene. En gang leverte jeg unger på psykiatrisk avdeling, der en av foreldrene var pasient.  De satt i foajeen i tre timer, men det var ingen grei plass å oppholde seg på. Det var ikke et legobord en gang, forteller Frahm Jensen.

Noen innvendinger mot barnekroken har det vært. For eksempel lurte man på om det ikke var farlig at barn skulle oppholde seg der i tilfelle det skulle komme inn støyende pasienter, og pasienter brakt inn av politiet.  Kan ikke slike situasjoner skremme barna?

- Hva med somatiske sykehus, der politiet også kommer med pasienter, spør prosjektlederen tilbake, og legger til at en barnehage ved siden av bygget jevnlig går gjennom foajeen for å bruke gymsalen til avdelingen, uten at det har vært noen problemer med det.

Hun er sikker på at dette vil gå seg til, og ser fram til snorklipping og underholdning av en tryllekunstner på åpningen onsdag ettermiddag. Det meste av det som skal være i barnekroken er på plass.

- Vi har møblert og kjøpt inn leker, bamser spill og bøker. Det blir en fin plass for både små barn og tenåringer, sier en fornøyd Målfrid J. Frahm Jensen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.