Nordland

Ensomhet, alkohol og julefred, god jul! - Noen tanker fra vår leder

Julefred. Juletre. Julemiddag. Julepynt. Juleduk. Julegardin. Julelys. Julenisse. Juledessert. Juleditt og juledatt.

God Jul alle sammen, nå er vi alle glade! Eller er vi?

Julen er familiens tid. Bortreiste barn kommer hjem til jul, eller kanskje besteforeldre reiser for å feire jul med barn og barnebarn. Familien samles, man spiser god mat, åpner gaver til og fra hverandre. Dette er det man kaller normalen i Norge. Det er dette reklamene og filmene og markedsføringene i butikkene overalt bygger på. Man estimerer at noe over 100.000 mennesker i Norge er alene på juleaften. Årsakene er nesten like mange som det er mennesker som er alene.

Fredag og lørdag var jeg et par runder i byen. Hvorpå jeg observerer det jeg alltid observerer på denne tida av året. Masse folk, overalt. Denne tida av året tjener butikkene inn det de overlever dårligere tider på året med. Det ble nok utvilsomt solgt mange «i siste liten»-gaver disse dagene. Alle butikker har en oppsving i disse tider. Også Vinmonopolet. Også på Vinmonopolet kunne jeg se køer som strakte seg fra alle kassene og inn bakerst i lokalet. Det var kanskje her det var mest kø til og med. Alkohol og jul. Det hører visst sammen. Og det er et stort problem hos mange. Jeg er ikke i tvil om at mange, ja kanskje de fleste jeg så, har et sunt forhold til alkohol. At de tar hensyn til barn rundt seg og ikke drikker seg ustødig når det er barn tilstede. Men mange barn ønsker seg en alkoholfri jul. Kanskje er det en mamma som blir litt vel pratsom og glemmer seg om hvilke tema hun snakker om. Kanskje er det en onkel som klår på unge nieser.

Smilende mennesker overalt. I gatene, i kjøpesentrene, i butikkene, og hjemme. Julen er tiden vi alle er glade. Og alle forventer at du skal være glad, for det er jo jul. Mange går med årets strammeste masker i desember. Og bare gleder seg til at januar skal komme. Forventningspresset gjør denne årstida enda vanskeligere for mange. Dette være seg forventninger til julegaver, eller om det er forventninger til oppførsel. Det finnes en god del der ute som rett og slett hater jula, men man må jo holde maska og være glad likevel. Det er jo jul!

Ja, julen er for mange et høydepunkt i året. Mange, ja kanskje de fleste av oss, gleder seg til og koser seg i jula. Vi låser kontordøra, lagerporten eller garderobeskapet på jobben og stikker hjem til juleferie. Noen jobber også hele jula selvsagt. Man snakker om julefølelsen som er på vei og man rengjør en ekstra gang bak doen og kanskje til og med drar frem komfyren for å vaske bak den. Man bytter ut gardinene også kan man ta seg et lite glass vin, eller to, til maten, siden man uansett har ferie. Noen tar seg dette også til frokosten. I en del tilfeller henger alle disse momentene jeg har skrevet ovenfor, sammen med hverandre.

Barna våre er det viktigste vi har. At man tar seg et glass vin eller en øl og en akevitt til julematen, kan jeg ikke si er problematisk. Dersom man stopper der. Men det finnes en del som ikke stopper der, eller for den saks skyld som ikke starter der. Det skaper en utrygghet for barna våre. Ifølge Folkehelseinstituttet har nesten hvert tiende barn minst en forelder som drikker for mye, foran dem. Statens Institutt for Rusmiddelforskning anslår at 200.000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk. Resultatene er ofte angst, depresjon, dårlig selvbilde, søvnproblemer, skoleproblemer og atferdsvansker. Disse utrygge barna vokser opp til å bli de som kanskje har det tyngst i jula. De er redde, mange trekker seg til å heller være alene hjemme i jula, eller skaffer seg en jobb der man kan jobbe hele jula for å slippe å tenke. Slippe å forholde seg til jula. Så hvis du skal drikke alkohol i familieselskapene eller hjemme foran barna, kanskje du kan spørre deg selv: «Hvor viktig er egentlig dette glasset?»

Når det er sagt, vil jeg for sikkerhets skyld si, at jeg er en av de heldige når det kommer til dette. Jeg skriver ikke dette fordi jeg har opplevd det selv, jeg skriver det fordi jeg synes det er viktig å sette lys på det. For jeg kjenner og kjenner til en del som sliter med det, og fordi jeg vet at det er så mange flere. Noen av disse har det kanskje best av å få bare bli latt være alene i denne tida. Noen av disse ønsker kanskje at noen skulle invitere dem hjem slik at de fikk være med på en trygg og god feiring.

Uansett vil jeg sende mine tanker gjennom denne juletida til dere der ute som ikke har det så lett. Jeg vil si at jula snart er over. Og i hvert fall det julepresset snart er over. Og hvis du trenger å snakke med noen, så er hjelpetelefonen åpen hele jula. Den er åpen hele døgnet, alle dager og det er alltid noen der som svarer. Noen ganger må man kanskje vente litt for å få svar, men de er der. For deg.

Uansett hvem du er, hvordan du feirer, eller hvordan du ikke feirer, så håper jeg at du får en så god tid som mulig i disse siste dagene av 2018.

 

Andreas

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.