Hopp til hovedinnholdet

Pårørende

Gjennom sin nærhet til brukeren kan pårørende, andre nærstående, slekt og venner være en ressurs for den enkelte bruker. De har ofte innsikt i sykdomsbildet til brukeren og i det som følger med. De som påtar seg hjemmeomsorg for personer med psykiske helseproblemer må sikres økonomisk støtte over folketrygden. Barn til foreldre som er psykisk syke, er en særlig utsatt gruppe, og må ha tilrettelagt informasjon og oppfølging. Det er viktig at barn og unge blir sett og hørt. Hjelpeapparatet må få mer nødvendig kunnskap om hvordan de kan støtte familier i en vanskelig livssituasjon. 

Når det opprettes individuell plan, må oppfølging av egen familie inkluderes i planen. Nødvendig støtte må gis, slik at den enkelte kan ta vare på familien sin. Offentlig myndighet må ta hensyn til nettverket rundt et menneske med psykiske helseproblemer. Familie, gode venner og naboer kan være et positivt nettverk til barn med foreldre som i faser kan fungere dårlig.

Symptomer på angst og depresjon blant mødre vedvarer over lang tid, viser ny studie.

I dag får barn som er pårørende en egen barnekrok i foajeen på Psykiatrisk divisjon på Våland i Stavanger.

De politiske signalene om at pårørende skal være en ressurs i helsetjenesten er veldig tydelige. I praksis viser det seg at pårørendes oppfatning og erfaring vies liten oppmerksomhet av helsepersonell, viser en undersøkelse i regi av en forskergruppe ved Universitetet i Stavanger.

Pårørende får for lite informasjon. Altfor mange i helsevesenet gjemmer seg bak taushetsplikten. Dels skyldes det manglende kunnskap om lovverket, dels holdninger, sier førsteamanuensis ved Universitet i Stavanger Alice Kjellevold.                    

Psykologspesialist Per Isdal, leder for behandlingssenteret Alternativ til vold i Stavanger ble i går tildelt Den Store Psykologprisen, en helt ny pris for psykologer i Norge. Isdal fikk prisen for sitt arbeid med å spre kunnskap om å bidra til bevisstgjøring av familievold som samfunnsproblem.

Finn ditt lokallag

Akershus Aust-Agder Buskerud Finnmark Hedmark Hordaland Møre og Romsdal Nord-Trøndelag Nordland Oppland Rogaland Sogn og Fjordane Sør-Trøndelag Telemark Troms Vest-Agder Vestfold Østfold
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.