Mental Helse / Bli medlem / Bloggen / En bønn fra venteværelset…


Akershus Aust-Agder Buskerud Finnmark Hedmark Hordaland Møre og Romsdal Nord-Trøndelag Nordland Oppland Rogaland Sogn og Fjordane Sør-Trøndelag Telemark Troms Vest-Agder Vestfold Østfold

Fylkeslagsnyheter


En bønn fra venteværelset…

Ja, for her sitter vi på venteværelset og venter på vår tur. Vi har sittet her siden opptrappingsplanen var ferdig i 2008, og få av oss rykker frem i køen. Det begynner å bli trangt her, herr Helseminister. For psykisk helsefeltet blir større og større.

Samhandlingsreform sa du? Hurra sier vi. Ja nå skal det bli samhandling slik at vi skal få hjelp i våre hjemkommuner. Dette har vi virkelig tro på. Men hva? Skal det ikke dagsbøter på utskrivningsklare pasienter i psykiatrien før i 2014? Somatikken først? Ok, vi sitter her på venterommet imens.

De som rykker frem er de som blir enda sykere og trenger akutt hjelp. Skal ikke det at det ikke blir dagsbøter gå ut over oss, sier du? Kommunene kommer likevel til å sikre et godt helsetilbud for oss? Men hvorfor blir vi stadig flere på venterommet? Dette rimer ikke. Virkeligheten er at det strammes stadig inn i både psykiatrien og i kommunene. Avdelinger stenges på sykehus, og lavterskeltilbud strammes inn i kommunene.

Det sitter også utskrivningsklare pasienter i psykiatrien. Og venter.. Ja, de venter på bofellesskap eller annen egnet bolig. Ja, for det er faktisk alt disse menneskene ber om for å være friske. Et sted å bo. Det er mye verdighet i en ringeklokke. Men kommunene må bruke penger på å bygge opp somatikken, og å betale dagsbøter. Du husker vel det?

Nå er vi veldig spente. Et nytt nummer skal ropes opp: Statsbudsjettet. Ja nå rykker vi nok frem i køen. ”Velferd og arbeid”. Ja, her vil vi å passe godt. Nei? Du inkluderer oss stadig ikke i Samhandlingsreformen med øremerkede midler? Men herr Helseminister da. Du vet vel at psykisk syke er den største gruppen på ufør, sammen med muskel og skjelettlidelser? Mange av oss på venterommet er sykemeldt fra jobb og trenger kun behandling for å være med å bidra til Velferd og arbeid. Du vet, visjonen i Statsbudsjettet. Og alle vet vel at det er vanskeligere og vanskeligere å komme tilbake på jobb til lengre du er sykemeldt?

Vi er skuffet nå herr Helseminister. Mange av oss har gitt opp, ja mer enn 500 i året gir opp og tar sitt eget liv. Det er dobbelt så mange som det dør i trafikken hvert år. Jeg ser dere skal lage mange nye fine veier. Har vi sittet så stille her på venterommet at du har glemt oss? En bønn fra oss på venterommet. Vi vil ikke gå på bekostning av andre grupper. Vi ønsker bare å få bli med. Ser du oss, herr Helseminister? Kom gjerne og hils på oss her på venteværelset.

Hilsen,
Linda M Øye
leder Mental Helse Sørvest

Skriv ut


Vi trenger deg som medlem!


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.